Elektroniske PECS-bøger

PECS har hidtil været lig med et billigt, lavteknologisk alternativt kommunikationsmiddel for børn med autisme. Traditionelt er PECS-kommunikation baseret på en PECS-bog og laminerede kommunikationsbrikker, der kan udveksles i stedet for eller som supplement til talesprog. Det er en metode, som er blevet udviklet af adfærdsanalytikerne Andrew Bondy og Lori Frost, og som nu er det altdominerende alternative kommunikationsmiddel for børn med autisme. Først nu – 25 år efter PECS blev opfundet – er der udviklet elektroniske versioner af PECS.

De elektroniske udgaver af PECS-’bogen’ findes på to platforme: Windows mobile og iPod. Begge typer kan køre på alle maskiner, der kører disse styresystemer hvad enten det er smartphones som fx iPhone Touch eller PDAere – de såkaldte Personal Digital Assistants. I stedet for at udveksle kommunikationsbrikker på en samtalestrimmel, så udnytter de elektroniske kommunikationsmaskiner de trykfølsomme skærme: barnet trykker på en række af ordbilleder eller ikoner og sammensætter på den måde en sætning, der kan vises eller læses af en syntetisk stemme.

Der er mange fordele ved en elektronisk PECS-bog

Den første elektroniske PECS-applikation blev udviklet af forskere fra Claremont University i Californien og Old Dominion University i Virginia. De kalder deres program for PixTalk og det er blevet testet og forbedret i samarbejde med adfærdsanalytikere fra masterprogrammet i ABA ved Claremont University. Den forskning, der ligger til grund for PixTalk, er finansieret af bl.a. Microsoft. PixTalk kører nemlig på styresystemet Windows mobile – dvs. på udvalgte smartphones og PDAs fra HTC, Motorola, LG, HP, Samsung m.fl.

Skærmbillede fra PisTalkPixTalk indeholder som udgangspunkt kun et begrænset antal PECS-brikker (i tre forskellige former: ikon alene, ikon plus tekst, tekst alene), men man kan selv tilføje andre PECS-brikker efter behov. PixTalk er gratis.

Grace er navnet på en PECS-applikation til iPhone, iPod Touch samt iPad. Grace er udviklet af en forælder til to børn med autisme, Lisa Domican, i samarbejde med programmøren Steven Troughton-Smith. Begge fra Irland. Applikationen er opkaldt efter Lisa Domicans datter Grace, og udviklingsarbejdet er blevet støttet af mobiltelefonselskabet O2, som i forvejen er hovedsponsor for den irske ABA-forening, og som sælger iPhones og iPads.

Lisa Domican fremhæver især fordelen ved at gøre det lettere at tilføje og fjerne ikoner – i stedet for den besværlige proces med at printe og laminere nye PECS-brikker, så kan man vha. den nye applikation til iPhone nøjes med at tage et foto eller skrive et ord og bruge disse som en elektronisk kommunikationsbrik. Sådanne nye kommunikationsbrikker kan desuden mailes til trænere og hjælpere, således alle hurtigt bliver opdateret. Desuden er der mulighed for at barnet selv kan tage fotos af det, de gerne vil kommunikere, således at barnet selv kan supplere kommunikationsmulighederne. Endelig er en iPhone-baseret alternativ kommunikation betydelig mere socialt acceptabel blandt almindelige børn end en traditionel PECS-bog.

Grace er et resultat af flere måneders udvikling og testning blandt børn med autisme. Applikationen er bl.a. blevet tilføjet symboler for forskellige typer af smerte. Det skete efter et af børnene i afprøvningsgruppen blev indlagt på hospital og ikke have måder at kommunikere sin smerte på. Lisa Domican fortæller, at mange børn med autisme har høje smertetærskler, og at de ikke af sig selv kommunikerer når noget gør ondt.

Desuden er Grace blevet indrettet til to-vejs-kommunikation, således at det ikke kun er børnene, der kan kommunikere med PECS til andre. Kommunikationspartnerne kan nu også bruge iPod-applikationen til at kommunikere til barnet med autisme. Normalt anbefaler man i sådanne situationer, at begge kommunikationspartnere har hver deres PECS-bog, men her har man gjort en undtagelse, fordi erfaringer har vist, at hvis kommunikationspartneren bruger den samme iPad, som barnet, så vil det animere barnet til at bruge det alternative kommunikationsmiddel.

Et af de børn, der har deltaget i afprøvningen af iPod-applikationen er Emma, som er 12 og som har autisme. Hun har tidligere anvendt en traditionel PECS-bog som alternativt kommunikationsmiddel, men nu har iPhone med Grace helt erstattet PECS-bogen. Hendes mor, Joyce Hade, fortæller, at Emma selv har taget 3.000 fotos, som bl.a. anvendes kommunikativt. Desuden har iPhonen betydet, at Emma nu bruger sit begrænsede talesprog i højere grad end tidligere.

For at gøre det økonomisk overkommeligt for familier til børn med autisme at få en smartphone, der kan køre Grace, har den irske ABAforening - Irish Autism Action - igangsat en indsamling af ældre iPhone-telefoner fra folk, der udskifter deres mobiltelefon. Desuden er applikationen gratis for medlemmer af foreningen, som samtidig er kunder hos foreningens hovedsponser, telefonselskabet O2.

Proloquo2Go er endnu en PECS-applikation til iPod-styresystemet og som altså kan køre på en iPhone, en iPod Touch eller en iPad. Til forskel fra Grace er Proloquo2Go snarere en egentlig talemaskine, som ud over symboler, der aktiveres på en trykfølsom skærm, også indeholder syntetisk tale, der sætter barnet med autisme i stand til at kommunikere verbalt.

Proloquo2Go indeholder mere end 7.000 symboler der løbende kan udvides efter behov. Proloquo2Go kan erstatte en egentlig talemaskine, men er væsentlig billigere. Men dedicerede talemaskiner kan koste tocifrede tusinder danske kroner, så kan Proloquo2Go købes for EUR 139,99 (1.042 DKK). Hertil skal lægges prisen for en iPhone eller iPod Touch, men den samlede pris bliver alligevel væsentlig billigere end prisen for en talemaskine.

Proloquo2Go bruger syntetisk tale fra Acapela. Indtil videre er den syntetiske tale tilgængelig i en nordamerikansk og en britisk version med mande-, kvinde-, drenge- og pigestemmer. Acapela.er førende inden for udvikling af syntetisk tale på forskellige sprog, og har også tre syntetiske stemmer på dansk, så måske er der mulighed for at Proloquo2Go kan komme i en dansk udgave. Som noget nyt er der indarbejdet et særligt program, der kan bøje engelske verber korrekt i forhold til deres funktion i sætningen.

Læs om og download PixTalk (gratis) fra CommunicationAutism.com

Grace applikationen koster EUR 29.99 (223 DKK) fra Apples App Store
For medlemmer af den irske ABA-forening - Irish Autism Action - er Grace gratis, hvis applikationen downloades fra foreningens website.
Læs om Grace udviklerens website

Proloquo2Go er udviklet af firmaet AssistiveWare og kan købes fra Apples App Store. Prisen er EUR 139,99 (1.042 DKK)
Læs om Proloquo2Go hos AssistiveWares website

Tidligere artikler om informationsteknologi i ABA-interventioner
Adfærdsanalytisk iPhone applikation  
Behavior Imaging som redskab i behandling af autisme
Oversigtsartikel om it i ABA-behandling af børn med autisme

 

Joi Bay / 01.05.2010