Guides til apps for børn med autisme

I USA har der i den senere tid været en stor mediedækning af apps til børn med autisme. Tv-programmet 60 Minutes bragte fx i forrige måned et længere indslag om den revolution i træning og undervisning af børn med autisme, som tablet-computere har udløst. Nu følger New York Times trop med en gennemgang af fire dedicerede app-sites til børn med autisme.

I følge New York Times er det et problem, at der I dag er alt for mange forskellige apps at vælge imellem, og at det som forældre eller fagperson til et barn med autisme kan være helt uoverskueligt at skulle vælge mellem de mange muligheder. Derfor er der god brug for sites, der anmelder apps til børn med særlige behov. De fleste af disse sites er reklamefri eller i al fald ikke direkte betalt af producenter af apps, og derfor er deres anmeldelser relativt troværdige.

iPad Apps & Resources for Autism er et meta-site, der ikke selv anmelder apps, men som indeholder en stor oversigt over specialpædagogiske apps og giver links til, hvor de er anmeldt. Oversigten indeholder også priser, links til hvor app’en kan downloades samt en ultrakort beskrivelse af app’ens funktioner. Listen er opdelt i nyttige kategorier: kreative færdigheder, læsning, kommunikation, sprogstimulering, spil, forskellige skolefag, musik m.v. Sitet bliver vedligeholdt af en mor til et barn med handicap, en audiologopæd og en voksen med autisme.

iPad Apps & Resources for Autism hostes af Google.com

SNApps4Kids lister mere end 700 apps til børn med særlige behov – heraf er ca. 60 anmeldt. Anmeldelserne er skrevet af speciallærere og terapeuter. Sitet er oprettet af et forældrepar til et barn med Downs Syndrom. Sitet er organiseret efter specifikke færdigheder – således kan man søge efter apps, der fx træner farver eller størrelser eller former. Hver anmeldelse indeholder en vurdering af, hvilken udviklingsalder der er relevant og beskriver i detaljer, de færdigheder, der trænes. Desuden indeholder mange anmeldelser også bedømmelser fra læserne. SNApps4Kids udgives af Easter Seals – en amerikansk almennyttig organisation for personer med handicap.

SNApps4Kids har webadressen http://www.snapps4kids.com

Apps for Children With Special Needs tilbyder 500 video-anmeldelser – oprettet af Gary James, der er far til en dreng med autisme og en datter med epilepsi. De 500 anmeldte apps er udvalgt som de bedste blandt de næsten 5000, som Gary James – efter egne oplysninger - har afprøvet. Hvis en app bliver udvalgt, så kan firmaerne betale for at få deres produkt vist. Men firmaer kan ikke – stadig ifølge Gary James – betale sig til en positiv anmeldelse.

Apps for Children With Special Needs har udgivet 100 Podcasts med videodemonstration af apps til børn med særlige behov - herunder autisme.

Apps for Children With Special Needs har webadressen http://a4cwsn.com/
Podcats med videodemonstration fra Apps for Children With Special Needs

iAutism er et spansk site, som omtaler mere end 400 apps til iPads og iPod og 70 til Android. Man kan vælge mellem spansk og engelsk sprog. Sitet indeholder ikke anmeldelser, men kun en meget kort beskrivelse og prisen. Til forskel fra de amerikanske sites omtaler iAutism ikke kun engelsksprogede apps, men også apps på andre europæiske sprog – dog ikke dansk. Apps er inddelt i 14 forskellige kategorier, hvilket gør det relativt let at få et overblik over mulighederne.

iAutism har webadressen http://www.iautism.info

Kilde: New York Times, 5. december 2011

Apps for Autism. 60 Minutes 23. oktober 2011

Tidligere artikler om informationsteknologi i ABA-intervention
Apps til børn med autisme
Spekulation i app til børn med autisme
Applikationer til dataregistrering
Træningsmaterialer til iPod og iPhone
Elektroniske PECS-bøger
Adfærdsanalytisk iPhone applikation  
Behavior Imaging som redskab i behandling af autisme
Oversigtsartikel om it i ABA-behandling af børn med autisme

Joi Bay / 06.12.2011