Ret til intensiv behandling afgøres i stigende grad i retssystemet

Forældre til børn med autisme anvender i stigende omfang retssystemet til at tvinge de lokale myndigheder til at sørge for intensiv behandling viser en undersøgelse foretaget af BBC Newsnight.

Local Education Authorities (LEAs) er i følge lovgivningen ansvarlige for at give støtte til børn med autisme både før og efter deres skolegang. Men efterhånden som antallet af børn der diagnosticeres med autisme stiger, vokser også antallet af konflikter mellem LEAs og forældrene. Forældrene beskylder de lokale myndigheder for at forsøge at lægge låg på de drastisk stigende udgifter ved nægte børnene adgang til den kostbare, men effektive ABA-behandling.

Ollie er en 2½ år gammel dreng fra Bristol, som lider af autisme. Bristol City Council har tilbudt hans forældre at Ollie kunne deltage i et tidlig interventionsprogram, som findes i forbindelse med Bristol University. Men forældrene siger at kun 7½ times behandling per uge er helt utilstrækkeligt, og har i stedet selv betalt for et intensivt ABA-behandlingsforløb. Ollies forældre er nu ved at forberede en retssag imod Brisol City Council.

En undersøgelse foretaget af BBC Newsnight viser at antallet af retslige tvister mellem forældre og lokale myndigheder om behandling for autisme er tredoblet inden for de seneste fem år. I 1995 udgjorde autismesagerne kun 3% af sagerne ved Special Needs Tribunals; nu udgør de mere end 16%. Og samtidig bliver forældre behandlet helt forskelligt afhængig af, hvor i landet de bor. Hvis Ollies forældre flyttede fra Bristol til Wiltshire eller til Bournemouth ville deres chancer for at få betalt ABA-behandling til deres dreng være betydelig højere. Bournemouth Council har f.eks. indarbejdet hjemme-baserede ABA-programmer i deres autismebehandling, og har ikke haft nogen sager for Special Needs Tribunals.

Kilde: Watson, R. (2002), 'Legal fight for rights', BBC Newsnigth, 17 July, 2002.
http://news.bbc.co.uk/1/hi/programmes/newsnight/2134442.stm

Joi Bay / 24.09.2002