NEWFOUNDLAND, CANADA

Skolebørn får ikke del i ABA-behandling

Provinsen Newfoundland i Canada har siden 1999 tilbudt ABA-behandling til førskolebørn med autisme. Et af de første børn, der blev tilbudt denne behandling, er Craig Walsh, som dengang var 3 år gammel. Han skal nu starte i skole, og så er han ikke længere berettiget til at modtage den statslige ABA-behandling.

Provinsens autisme-konsulent, Paula Hennessey, forklarer, at førskolebørn med autisme er berettiget til op til 30 timers ABA-behandling ugentligt i de to første år, og op til 15 timer om ugen i det tredje år, men at det intensive hjemme-baserede behandlingsprogram slutter, når børnene starter i skole.

Forældrene til Craig er rasende over, at han bliver smidt ud af behandlingstilbuddet. De siger, at staten lige så godt kunne have »smidt ham for hundene«. Han har gjort gode fremskridt, behandlingen virker på ham, og det er at spille hasard med hans fremtid at stoppe behandlingen på nuværende tidspunkt.

Familiens eneste chance for at få fortsat statsfinansieret behandling er via Special Child Welfare Allowance program (SCWA), som er socialstøtte til mindrebemidlede familier. Men familiens indtægter er for høje til at kunne opfylde kravene om støtte via SCWA-programmet. »Som middelklasseforældre bliver vi diskrimineret for at have arbejde, for at være en traditionel kernefamilie og for at tage vare på vores børn. Vores barn har autisme, en medicinsk lidelse som sukkersyge, cancer eller astma. Det er ikke en dødelig sygdom, men hvis autisme forbliver ubehandlet kan det være livstruende«.

Kilde: St. John's Telegram (30. august 2002)

Joi Bay / 30.10.2002