CALIFORNIEN, USA

Alle børn med autisme skal tilbydes ABA-behandling

I nyhedsmagasinet Newsnight på BBC 2, torsdag den 29. august, sagde Ron Huff, som er leder af autismeafdelingen i Californien Department of Developmental Services, at alle børn med autisme i Californien bør tilbydes ABA-behandling.

»Der er ingen tvivl om at ABA virker. ABA er formodentlig bedre videnskabeligt underbygget end nogen anden metode. Efter min mening bør alle børn med autisme få mulighed for at prøve ABA-behandling. For at finde ud af om dette barn kan profitere af ABA. Det er dyrt, men vi skal betragte behandlingsudgifterne i forhold til de fremtidige livstidsudgifter«, sagde Dr. Ron Huff. Dr. Huff fortalte videre, at han er klar til at arbejde for en ny politik i Californien, således at alle børn med autisme bliver tilbudt ABA-behandling.

Antallet af børn, der nydiagnosticeres med autisme i Californien, er vokset siden 1970erne fra ca. 2-300 til ca. 3000 om året. Så hvis alle skal tilbydes ABA-behandling taler vi om en betydelig udgift eftersom en ABA-behandling koster ca. 50.000 USD om året. Men disse udgifter skal ses i forhold til at børn, der ikke behandles, bliver totalt afhængige af statslig forsørgelse og statslig finansieret personlig støtte; en udgift, som beløber sig til 30.000 USD per år i hele personens voksne liv.

I øvrigt indeholder indslaget i Newsnigth et interview med Dr. Ole Ivar Lovaas, som oprindelig udviklede ABA til børn med autisme, og som i sin tid påviste metodens effektivitet. Desuden gives der eksempler på træningen fra The Central Valley Autism Project i Modesto. Kritikere af ABA kommer også til orde. En klinisk psykolog, som er fortaler for skolebaseret specialundervisning til børn med autisme, kritiserer ABA-metoden for at overdrive den individuelle træning og underprioritere de sociale egenskaber hos børnene. Et forældre-par, som har opgivet ABA-behandling, fortæller hvorfor, og man ser eksempler på træning, hvor træneren tydeligvis ikke er kvalificeret og i stedet på autoritær vis forsøger at tvinge barnet til at lystre hans ordrer. Dr. Lovaas er citeret for sige, at flertallet af ABA-trænere ikke lever op til hans kvalitetskrav.

I indslaget møder man også Robert Smith, der som barn i 1970erne blev behandlet af Ivar Lovaas, og som nu er i 30erne og lever et normalt liv. På grund af den intensive træning, han modtog som lille, er han nu i stand til at passe et arbejde som glarmester; han tjener ca. 50.000 USD om året, hvilket nogenlunde svarer til den årlige udgift til en intensiv ABA-behandling.

Kilde: Watson, R. (2002), 'A controversial treatment for autism has success in the USA', Newsnight, BBC Two, 29. august 2002, 22:30 (GMT), London.

Se programmet (20 min. – kræver Real Player)
Læs en transskription af programmet

Se også
The Annual Mental Health Award tildeles O. Ivar Lovaas

Joi Bay / 06.09.2002