LONG ISLAND, NEW YORK, USA

ABA-skole holder indvielsesfest

Lørdag holdt Ascent School for Children with Autism på Long Island indvielsesfest for de 200 frivillige, der har istandsat skolens nye lokaler (se Forældre indretter ny ABA-skole). Skolen, der er baseret på anvendt adfærdsanalyse, startede for fem år siden i kælderen hos en af de forældre, der oprettede skolen. Efter flere flytninger har skolen nu til huse i en 1200 m2 stor bygning, som åbnede i september måned. Skolen har plads til 24 elever i alderen fra 3 til 21 år (aldersgruppen, som er omfattet af den amerikanske handicaplovgivning for børn og unge).

Skolen har fire klasseværelser, men de er opdelt i mindre arbejdspladser, hvor eleverne kan arbejde individuelt med deres lærer. Lærerne tager også på hjemmebesøg for at sikre sig, at forældrene kan generalisere de indlærte færdigheder. Hvis et barn prøvespiser ny mad i skolen, sørger læreren for at forældrene serverer denne ret til aftensmad samme aften. Og hvis et barn har problemer med f.eks. at gå til frisøren, bliver klipning trænet i skolen, og læreren tager med til frisøren sammen med forældrene.

Denne 1:1-undervisning er dyr. Staten New York betaler nu US$900.000 ud af skolens samlede årsbudget på US$1.600.000 (dvs. 6,6 mio. DKK ud af 11,7 mill DKK). Resten dækkes af forældrenes skolepenge og af indsamlinger til skolens fond. Formanden for fonden, Al Eskanazy, siger, »Det er mit håb at vi snart bliver opdaget af de store virksomheders velgørende fonde.«

Indretningen af skolens nye lokaler er næsten udelukkende sket i kraft af frivilligt arbejde og donationer fra det lokale erhvervsliv. Alt lige fra byggematerialer til nye computere er blevet doneret, og op mod 200 personer har arbejdet gratis med istandsættelsen. Bl.a. arbejdede ikke mindre end 55 tømrere samtidig en hel dag uden betaling.

Skolen er meget attraktiv, og hver gang der er åben-hus arrangementer for potentielle elever og forældre, kommer der flere hundrede, selv om der kun er få pladser ledige.

Kilde: Newsday, 9. december 2002

Joi Bay / 10.12.2002