NEW SOUTH WALES, AUSTRALIEN

Drab udløser heftig debat om autistiske familiers forhold

I Australien har drabet på en dreng med autisme udløst en heftig offentlig debat efter det har vist sig, at drabskvinden var drengens egen mor. ‘The Dawes Tragedy’ kaldes sagen i de australske medier.

Baggrunden er den, at den 10-årige Jason Dawes, der havde autisme, blev dræbt af sin mor, Daniela Dawes i deres hjem i Sydney. Motivet til drabet var desperation over hans og familiens håbløse situation. Drabet har fået mange familier til børn med autisme til at træde frem og fortælle om deres vanskelige situation – psykisk og økonomisk – og rette en kraftig kritik af dem manglende støtte til familier med autisme. En af de familier, som er trådt frem, er familien Harris.

Da Finley Harris blev diagnosticeret med autisme da han var to år gammel, fik hans forældre at vide at de skulle gå hjem og bearbejde sorgen over tabet af deres søn. Finley kunne ikke kommunikere på almindelig vis, og efterhånden var hans forældres og brødres ansigter fulde af rifter og blå mærker fra hans voldsomme anfald, og forældrene fik at vide, at der ikke kunne gøres noget for at hjælpe Finley.

»De kunne ikke henvise os til nogen tilbud, og der var ingen hjælp at få. Vi fik bare at vide, at vi skulle melde os til Autism Association of New South Wales, for der var ventelister til alle tilbud« fortæller Finleys mor, Robyn Harris.

Nu er Finley 10 år gammel, og i dag leger han med sit legetøj i baghaven til deres hjem i Kensington, nogle få kilometer syd for Sydney. Det nu svært at tro, at det er en samme dreng, om hvem forældrene fik at vide, han ikke kunne hjælpes. Han kan læse, han leger og er fornuftig, men det har været en kæmpeindsats fra familiens side, og det har kostet i tusindvis af dollars.

Sammen med tre andre familier, hentede familien Harris en specialist fra USA for at han kunne opøve lokale psykologistuderende i en teknik, som nu kendt som anvendt adfærdsanalyse - ABA. I to år fik Finley en-til-en terapi i sit hjem, og det har kostet ca. AU$30.000 om året (133.000 DKK). Da han var fem år gammel, kunne kan klare at komme i almindelig skole sammen med en støttepædagog.

Hans familie får kun AU$156 om måneden i støtte til ekstra udgifter (700 DKK) plus får fem timers aflastning hver 14. dag. Aflastningen fik de først, efter at have været på ventelisten i 5 år.

»Alle børn med autisme burde have mulighed for at få ABA-behandling«, siger Mrs. Harris. »Det er ikke alle børn, der udvikler sig så meget, som Fin har gjort, men de bør have chancen for at lære og have mulighed for at blive lykkelige«.

Mrs. Harris har stiftet en fond til støtte for børn med autisme, og det er planen, at fonden skal åbne en ABA-skole for børn med autisme i Sydney til næste år. Der er skønsmæssigt 15.000 børn med en diagnose inden for det autistiske spektrum i New South Wales.

Kilde: The Daily Telegraph (Sydney, Australia), 21. august 2003


Joi Bay / 22.08.2003