BRITISH COLUMBIA, CANADA

Regering taber for tredje gang sag om ABA-behandling

Forældre til børn med autisme har vundet endnu en runde i den retlige kamp imod provinsregeringen i British Columbia. Regeringen blev af provinsens højesteret – B.C. Supreme Court – dømt til at betale fuld ABA-behandling til yderligere 23 førskolebørn med autisme.

»Jeg er meget glad for afgørelsen«, siger lederen af Families for Early Autism Treatment (FEAT), Sabrina Freeman, som i årevis har kæmpet for at få regeringen til at finansiere den såkaldte Lovaas-behandling til børn med autisme. Behandlingen koster op til CA$ 60.000 om året (292.000 DKK).

Afgørelsen fra provinsens højesteret siger, at regeringen har overtrådt de grundlæggende rettigheder, som disse 23 børn har i henhold til § 15. stk. 1 i Charter of Rights and Freedoms. Afgørelsen bestemmer samtidig at regeringen skal betale for behandlingen siden juli 2000; nemlig siden den første domstolsafgørelse i sagen faldt. Endelig fik forældrene til de 23 børn dækket deres sagsomkostninger. Det er den tredje dom i denne sag, og de er alle faldet ud til forældrenes fordel.

Sabrina Freeman fra FEAT siger, at nu må det være slut med, at forældre må gå til domstolene for at behandling til deres børn. Denne sidste dom er et signal til provinsregeringen om at alle børn med autisme i British Columbia har ret til offentlig finansieret ABA-behandling.

»Det er misbrug af disse familier«, siger Freeman, som selv er mor til et barn med autisme, og som i sin tid var med til at vinde den første retssag om ABA-behandling for tre år siden, hvor retten kom til et tilsvarende resultat.

I dommen hedder det, at regeringen diskriminerer disse børn ved at nægte dem betaling for Lovaas-behandling. »Sagsøgerne er ofre for regeringens manglende vilje til at sørge for behandling, der kan forbedre deres mentale handicap«, står der i dommen, som konkluderer, at autisme er en medicinsk lidelse på linie med cancer, og at begge kræver behandling.

Kilde: The Vancouver Sun (British Columbia, Canada), 23. august 2003

 

§ 15, stk. 1 i Charter of Rights and Freedoms lyder

»15. (1) Every individual is equal before and under the law and has the right to the equal protection and equal benefit of the law without discrimination and, in particular, without discrimination based on race, national or ethnic origin, colour, religion, sex, age or mental or physical disability«.

Constitution act, 1982 , part I Canadian Charter of Rights and Freedoms


Joi Bay / 25.08.2003