NORDIRLAND

PEAT møder politikere og embedsmænd

Politikere og embedsmænd i Nordirland blev tidligere i denne uge opfordret til at indføre nye metoder i undervisningen af børn med autisme. Repræsentanter for organisationen PEAT - Parents` Education as Autism Therapists - fremførte deres appel i det nordirske parlament - Stormont. De ønsker bevillinger til anvendt adfærdsanalyse til børn med autisme, men de advarede samtidig politikerne om, at spørgsmålet i sidste ende kunne blive afgjort ved domstolene.

Vært for mødet var lederen af SDLP – Social Democratic and Labour Party -- Mark Durkan. På mødet fortalte repræsentanter for PEAT at der i Nordirland kun er 8 børn, som modtager offentlig finansieret ABA-behandling. Dette lave antal skal ses i relation til situationen i den Irske Republik, hvor der er ikke mindre end 8 deciderede ABA-skoler, der alle er offentligt finansierede. I den Irske Republik bliver der derudover givet støtte til hjemmebehandlinger af børn under skolealderen.

Dr. Mickey Keenan fra University of Ulster`s School of Psychology at Coleraine sagde: »Det grundlæggende spørgsmål er, hvorfor er det så vanskeligt at overtale fagfolk i dette land til at arbejde evidensbaseret i forhold til børn med autisme? Der er adskillelige videnskabelige undersøgelser, som viser at ABA-intervention er effektivt, men alligevel er der modvilje i dele af uddannelsessystemet over for at skulle acceptere denne videnskabelige dokumentation«.

I hele Nordirland er der kun en deltids ABA-specialist. Formanden for PEAT, Dr. Tony Byrne, som er far til to børn med autisme, kritiserede den arbejdsgruppe, som regeringen har nedsat til at undersøge mulighederne for uddannelse til børn med autisme. I denne arbejdsgruppe sidder der ingen fagfolk med ekspertise i ABA. »Deres rapport anbefaler en eklektisk tilgang, som skal omfatte flere forskellige former for intervention. Problemet er, at det kun er ABA, der er videnskabeligt underbygget – alligevel bliver ABA ikke anerkendt af arbejdsgruppen«.

Partilederen Mark Durkan sagde, at han godt forstår forældrenes frustrationer. Han sagde også: »Det, der er brug for, er et overblik over hele specialuddannelsessektoren med henblik på at afhjælpe de mangler, som forældre til børn med handicap oplever. Repræsentanter fra forskellige regeringskontorer er blevet inviteret til at deltage i dette møde, og jeg håber, de har benyttet denne anledning til at lytte til forældrene«.


Kilder:
UTV, Northern Ireland, 30. september 2003
The Irish Times, 1. oktober 2003

Parents' Education as Autism Therapists' web-site har adressen www.peatni.org

Joi Bay / 1.10.2003