NOVA SCOTIOA, CANADA

Forældre kræver rapport offentliggjort

Forældre til børn med autisme i den canadiske provins Nova Scotia hævder, at regeringen skjuler en færdig rapport om behandling af autisme hos småbørn.

»De holder rapporten tilbage så lang tid som muligt og venter indtil de bliver tvunget til at gøre noget«, siger Jim Young, som er far til en 4-årig pige med autisme. Young og andre forældre til børn med autisme arbejder for at få offentlig finansiering til en behandlingsform, som kaldes anvendt adfærdsanalyse. En sådan behandling kan koste op til CA$ 60.000 om året (274.000 DKK). Forældrene fortæller, at de intet har hørt til den rapport, som sundhedsminister Angus MacIsaac lovede færdig i december måned (se Hemmeligholdt rapport anbefaler ABA).

Jim Young betaler for øjeblikket selv CA$ 30.000 om året (137.000 DKK) for en lavintensiv form for anvendt adfærdsanalyse til sin datter. Han siger, at behandlingen -- på trods af sin lave intensitet -- har været en stor hjælp for hans datter. »Det handler om at lære at sidde stille i mere end et sekund, om at have øjenkontakt og om et ordentligt talesprog«, siger han. »Det er færdigheder, som spiller en meget stor rolle«.

Oppositionspolitikeren Maureen MacDonald fra partiet New Democrats siger, at offentlig finansiering af denne behandling kan spare provinsen penge på lang sigt. »Hvis vi ikke betaler nu, svier det til os senere, når vi ender med at have børn, som ikke har lært at tale«, siger MacDonald.

Sundhedsministeriet vil ikke oplyse om rapporten er færdig eller ej.

Kilde: Halifax Daily News, 14. januar 2004

 

Joi Bay / 15.01.2004