CALIFORNIEN, USA

Enkeltintegration betyder alt

Matthew Tibbitts, som er 6 og fra Temecula mellem San Diego og Los Angeles, begyndte at gå i skole sidste efterår. Lidt sent efter amerikanske standarder, men Matthew er heller ingen almindelig dreng. Han lider af autisme og hans skolestart krævede ikke kun, at han havde den rigtige alder, men også målrettede forældre, engagerede fagfolk og en advokat, for hvem det lykkedes at få flyttet drengen fra specialundervisning til en almindelig skoleklasse.

Matthew fik autismediagnosen i marts måned 2002. For ham indebærer det aversioner imod berøringer, uvilje imod ændringer i hans rutiner og stærkt ubehag ved høje lyde. I januar 2003 startede han i et specialpædagogisk tilbud, hvor han skulle lære at kommunikere med billedsymboler, men nu et år senere går han i en almindelig skoleklasse, og han klarer sig fint, fortæller hans mor, Yvonne Tibbitts.

»Det har betydet en enorm forskel i hans udvikling«, siger moderen. »Han går i en almindelig klasse hele dagen. At være sammen med typiske børn i stedet for at skulle imitere andre børn med handicap, har været afgørende for ham. Han er faldet så godt til«.

Men familien måtte hyre en advokat for at få Matthew enkeltintegreret med et ABA-program. I ABA-programmet lærer har trin for trin, og det er en undervisningsform, som passer ham. Fire timer om dagen kommer der terapeuter fra Early Education Center for Autism, som arbejder med ham. Terapeuterne tilpasser deres undervisningsprogram til netop ham og hjælper ham med at følge med i klassen. Blandt de emner, som der arbejdes med i ABA-programmet er sociale færdigheder, sikkerhedsfærdigheder og aflæring af ikke-passende adfærd.

Familien Tibbitt tror at flytningen af skole og enkeltintegrationen kommer til at betyde alt for hans fremtidsudsigter.

»Mit barn ender med at bliver mere højtfungerende pga. ABA-enkeltintegrationen«, fortæller hans mor. »Han vil ikke belaste det offentlige, når han er voksen, fordi han vil blive i stand til at leve et selvstændigt liv når han flytter hjemmefra«.


Kilde: North County Times, CA - 3. januar 2004

 

Joi Bay / 09.01.2004