CHESHIRE, ENGLAND

Familie flytter forgæves for at få ABA-behandling

Naresh Kanumilli, som er læge, flyttede med sin familie fra Halifax til Wilmslow i Cheshire, for at hans datter kunne gå på Highfield Centre. Laruen Kanumilli er fem år gammel og har autisme i svær grad.

Men det lokale skoledistrikt har nægtet at betale for behandlingen på Highfield Centre, som koster £43,000 om året (468.000 DKK). I stedet har skolemyndighederne tilbudt datteren en plads i en særlig enhed på en lokal folkeskole i Macclesfield, 12 km fra Wilmslow.

Dr Kanumilli er oprørt over afgørelsen, ikke mindst fordi nabodistrikterne i Stockport og Trafford allerede betaler for at få elever behandlet på Highfield Centre. Laurens far er overbevist om, at hun kun vil kunne udvikle sig, hvis hun får den specialiserede behandling på Highfield Centre, som er en af de eneste ABA-skoler i England, og han overvejer nu at anke afgørelsen fra Cheshire County Council for at få omstødt skoleplaceringen.

Han siger: »Jeg vil bare give min datter en chance for at kunne få et selvstændigt voksenliv, og Highfield Centre er det eneste sted, der kan give hende sådanne muligheder. For øjeblikket kan hun hverken tale eller kommunikere på anden vis. Hun skal have mulighed for at udtrykke, hvad hun vil — om hun er sulten eller skal på toilettet. Hun kan heller ikke lege, men også det kan centeret afhjælpe«.

Lægen, som stadig har en praksis i Bradford 100 km væk, betaler for øjeblikket £20.000 om året (218.000 DKK) for en hjemmebehandling baseret på de samme ABA-metoder, som anvendes på Highfield Centre.

»Jeg ved godt, at beslutningen om at flytte hertil rummede en risiko, men vi følte, at vi måtte tage den risiko. Lauren udviklede sig slet ikke i den almindelige skole, hun gik i, hvor hun kun fik 1 times 1:1-behandling om ugen. Al forskning viser, at det slet ikke er tilstrækkeligt. Da vi fik mulighed for at få en plads på Highfield Centre var vi lykkelige, men nu har vi mistet pladsen igen«, siger han.

»Det skoletilbud, som hun har fået her af Cheshire County Council er identisk med det, vi er flyttet fra i Halifax. Hvad værre er, hvis vi i stedet var flyttet til nabobyen Stockport ville min datter sandsynligvis have fået bevilling til Highfield Centre uden problemer«,

På trods af Dr Kanumillis protester, siger en talsmand for Cheshire County Council, at deres skoletilbud vil opfylde Laurens behov.

»Vi har gennemført en udredning af Lauren, og efter vores mening kan hendes uddannelsesbehov, som selvfølgelig bør rumme de sædvanlige krav til indhold, bedst opfyldes i kraft af de særlige ressourcer, som findes på Ivy Bank School i Macclesfield.

»Vi har desuden tilbudt at give Lauren ekstra støtte, som vil inkludere den samme form for ABA-træning, som gives på Highfield Centre. Dr Kanumilli har fået disse oplysninger, men han kan selvfølgelig anke til Special Education Needs Tribunal, hvis han vil«.

Men Dr Kanumilli siger, at en anke vil koste ham mindst £10,000 i advokatsalærer (109.000 DKK). Men han er fast besluttet på at bevise, at myndighedernes skoletilbud ikke lever op til de krav om uddannelse, som børn med autisme har.

Highfield Centre blev stiftet som en ikke-kommerciel privatskole for tre år siden af Alison Sharland efter at hun heller ikke kunne få kvalificeret skoletilbud til sin egen søn, Thomas. På skolen er der ansat seks adfærdsanalytikere, som giver hver elev 40 timers 1:1-behandling om ugen. Skolen har plads til 8 elever. Den intensive træning har til formål at trække børn med autisme væk fra de destruktive sider ved autisme og at lære den at kommunikere og lære. Målet er at eleverne kan integreres i almindelige skoler, og Highfield Centres egne lærere følger med de elever, der integreres i almindelige skoler, indtil de kan klare sig på egen hånd.

Alison Sharland siger, »Indførelsen af ABA i England er gået utrolig langsomt. Highfield Centre er stadig en af de eneste ABA-skoler, og for øjeblikket er det desværre meget vanskeligt at få bevillinger fra de lokale skolesystemer, fordi behandling er meget dyr. Men behandlingen kan sætte en del af disse børn i stand til at blive selvstændige og dermed spare det offentlige for store fremtidige udgifter. I de tre år skolen har eksisteret, har Cheshire County Council aldrig betalt for en elev, selv om elever fra Trafford og Stockport får bevillinger«.

Kilde: The Wilmslow Express, UK, 29 januar 2004

Highfield Centre er medlem af ABA Schools' Forum, et netværk af ABA-skoler i England. De øvrige medlemmer er Jigsaw School, Surrey, Rainbow School, South London, Bryn Glas Project, Wrexham og Bangor Centre for Developmental Disabilities. Yderligere oplysninger om ABA School's Forumhttp://www.treehouse.org.uk/new_schools.htm

Tidligere artikler om ABA-behandling i England
Portræt af en engelsk ABA-pioner
Forældre opfører ABA-skole
Behandlingstilbud var ulovligt
Endnu en støttefest for ABA-behandling
Pressionsgruppe for tidlig og intensiv behandling
Privat fund-raising til ABA-behandling
Ret til intensiv behandling afgøres i stigende grad i retssystemet

Joi Bay / 05.02.2004