LONDON, ENGLAND

Gave på 22 mio. til ABA-skole

Den engelske forfatter Nick Hornby har givet en gave på £2 mio. (22 mio. DKK) til den ABA-skole, hvor hans egen søn går. Hornby har indgået en aftale om, at hans honorar for rettighederne til filmatiseringen af hans seneste roman, How To Be Good, skal gå til TreeHouse School i London. Det er Columbia Pictures, som står for filmatiseringen, der starter næste år.

»Med sådan en titel kan man næsten ikke undlade at donere indtægterne« siger Hornby. »Jeg indrømmer gerne, at jeg har ventet med at skrive kontrakt om filmatisering af denne roman for at presse prisen opad«.

How To Be Good handler om en kvindelig læge, som oplever en midvejskrise samtidig med at hendes mand gennemgår en spirituel omvending.

Kontrakten med Columbia Pictures inkluderer et forskud på £500.000 (5,6 mio. DKK), som vil blive anvendt til opførelsen af en midlertidig skolebygning for TreeHouse i Musweel Hill i den nordlige del af London. Når filmatiseringen er afsluttet, vil resten af honoraret blive anvendt til at opføre en permanent bygning på den samme grund. Skolen forventes at kunne tage de nye, permanente bygninger i brug i 2007. Skolen vil på det tidspunkt kunne modtage 80 børn med autisme i alderen fra 4 til 18 år. Skolen er baseret på anvendt adfærdsanalyse (ABA), hvor der er en lærer per elev.

»Det er en fantastisk gavmild gave« siger Christine Asbury, som er leder af TreeHouse Trust – den fond, der står bag TreeHouse skolen. »Donationen kommer på det helt rigtige tidspunkt. Vi vil senere igangsætte en indsamling af midler til dækning af resten af byggebudgettet, som er på £7 mio. (78 mio. DKK)«.

TreeHouse Trust blev oprettet i 1997 til fordel for 4 børn med autisme, herunder Hornbys søn, Danny. Men siden har skolen haft til huse i fem forskellige midlertidige skolebygninger. TreeHouse Trust blev oprettet af forældrene til disse fire børn, herunder Hornby og hans daværende kone Virginia Bovell samt Jon Snow, som er nyhedsoplæser på Channel 4 News.

Hornby har tidligere indrømmet at problemerne med at være forældre til et barn med autisme var den vigtigste årsag til at hans ægteskab med Virginia Bovell blev opløst (læs interviewet med Virginia Bovell i Portræt af en engelsk ABA-pioner). Hornby har også tidligere holdt en tale på Labour-partiets konference i Bournemouth, hvor han bl.a. sagde, at forældre til børn med autisme oplevede en institutionel fjendtlighed fra myndighedernes side, og at »mottoet for skolesystemerne er blevet: sig nej indtil de anlægger sag«.

Det er ikke første gang Nick Hornby har doneret honorarer til TreeHouse, men ingen tidligere donationer har haft denne størrelse. Han har tidligere givet honorarer fra novellesamlingen Speaking With the Angel, og fra filmrettighederne for About a Boy, hvor Hugh Grant spillede hovedrollen.

Hornbys donation er en af de største nogensinde til en uddannelsesinstitution. Andre generøse donatorer er JK Rowling (forfatter til bøgerne om Harry Potter), som støtter den skotske afdeling af Multiple Sclerosis Society, One Parent Families og en fond til fordel for børn med cancer. Tidligere har fodboldspilleren Niall Quinn givet £1mio (11,2 mio. DKK) til to børnehospitaler og Dave Gilmour, guitarist i Pink Floyd, solgte et hus i London for at skaffe penge til hjemløse.

Kilde: Sunday Times (London), 9. maj 2004

TreeHouse Trust har webadressen http://www.treehouse.org.uk/
TreeHouse skolen har webadrsesen http://www.treehouse.org.uk/school.htm

Tidligere artikler om ABA-behandling i England
Fire godkendte ABA-uddannelser på De Britiske Øer
Step by Step er klar til at åbne
Pensionistægtepar samler ind til 2-årigs behandling
Myndighed ombestemmer sig om ABA-behandling
Familie flytter forgæves for at få ABA-behandling
Portræt af en engelsk ABA-pioner
Forældre opfører ABA-skole
Behandlingstilbud var ulovligt
Endnu en støttefest for ABA-behandling
Pressionsgruppe for tidlig og intensiv behandling
Privat fund-raising til ABA-behandling
Ret til intensiv behandling afgøres i stigende grad i retssystemet

Joi Bay /22.03.2004