NOVA SCOTIA, CANADA

Ingen støtte til tidlig intervention i Nova Scotia

Parlamentsmedlem fra Halifax, Diana Whalen, som repræsenterer den liberale opposition, anklager regeringen i Nova Scotia for ligegyldighed over for børn med autisme.

Som en af de eneste canadiske provinser giver Nova Scotia ingen form for støtte til tidlig intervention imod autisme. Og regeringen i Nova Scotia støttede British Columbia i den sag, som blev ført ved Canadas højesteret i sidste måned. Sagen var et forsøg på at få omstødt en tidligere kendelse om, at regeringen i British Columbia skal dække udgifter til adfærdsanalytisk behandling af børn med autisme.

»Når Nova Scotia så tydeligt tager parti imod familier til børn med autisme, så viser regeringen sit sande jeg«, siger Diana Whalen.

I British Columbia får familier til børn med autisme op til CA$20.000 om året til behandling af børn mellem tre og seks år. Efter de fylder seks falder støtten til CA$6.000 om året. Men i Nova Scotia må forældre selv betale. Behandlingen kan koste op til CA$60.000 om året.

I maj måned stillede Diana Whalen et forslag I parlamentet om at behandling til børn under syv år skulle betales af provinsen. Men forslaget fik ingen støtte fra regeringen; ej heller fra sundhedsminister Angus MacIsaac.

»Der for øjeblikket ikke noget håb for de familier, der døjer med autismen«, siger Whalen.

Adfærdsanalytiske behandlinger har vist sig at være uhyre effektive for nogle børn med autisme, men det er også en dyr behandlingsform. 1:1-sessioner med en terapeut kan koste op til CA$110 i timen.

»Behandlingen må starte før skolealderen. Forskning viser, at den autistiske adfærd kan forsvinde helt, og at børnene kan blive fuldt integreret i skolen«, fortæller Whalen.

Talskvinden for Sundhedsministeriet Donna Chislett siger, at hvis provinsen modtog flere midler til sundhedsvæsenet fra den føderale regering i Ottawa, ville det være muligt at gøre mere for børn med autisme.

»Vi har en helt ny plan klar, som kun venter på ekstra tilskud fra den føderale regering«, sagde hun.

Siden år 2000 har provinsen brugt CA$2 mio. ekstra om året til at støtte tidlig intervention og tidlig diagnosticering af børn med autisme.

Kilde: The Halifax Daily News (Nova Scotia), 23. juni 2004

TIdligere artikler om ABA-behandling i Nova Scotia:
Videnscenter om anvendt adfærdsanalyse

Joi Bay15.07.2004