PENNSYLVANIA, USA

Dyr men effektiv autismebehandling dræner pengekassen

Det hurtigt voksende antal børn med autisme sætter specialundervisningen under pres. Skoledistrikterne kan let bruge US$50.000 om året per barn med autisme (303.000 DKK); en pris, som er tre gange prisen for andre typer af specialundervisning og fem gange højere en prisen for en almindelig skoleplads i staten Pennsylvania. De høje priser til undervisning af børn med autisme betyder, at skoledistrikternes udgift til specialundervisning vokser betydelig hurtigere end de statslige og føderale støtteordninger.

Med mere end 450 skolebørn med autisme har Bucks County tredjeflest børn med autisme ud af Pennsylvanias 67 counties. I hele staten er antallet af børn med autisme blevet mere end fordoblet i løbet af bare fire år. Totalt er der mere end 5000 skolebørn med autisme i Pennsylvania.

Et af de tilbud, som dræner pengekassen i Bucks County, er en specialklasse på Willow Dale Elementary i Warminster, som ligger 30 km nord for Philadelphia, og som tilbyder ABA-behandling til deres elever. En sådan plads koster US$44.169 per år (268.000 DKK). En klasse med bare seks elever koster tilsammen mere end prisen for en gennemsnitlig villa i lokalområdet. Men det er prisen værd, siger fortalere for ABA, som hævder, at det sparer skatteborgernes penge på lang sigt.

Mange lokale skoledistrikter bruger nu millioner af dollars på undervisning af børn med autisme. Udgifter, som kun delvist bliver refunderet af statsstøtten. Men en livslang institutionalisering af en voksen med autisme -- hvilket i mange tilfælde er alternativet til ABA-behandling -- koster op til US$100.000 om året (606.000 DKK).

Forskning viser, at hvis børn med autisme får intensiv uddannelsesmæssig og adfærdsmæssig indsats i alderen mellem tre og seks år, kan mange forbedre deres færdigheder i betydelig grad, hvilket vil reducere skatteydernes udgifter til pasning af voksne med autisme, fortæller David Mandell, som er leder af Pennsylvania Autism Task Force.

I specialklassen på Willow Dale Elementary har man anvendt ABA i undervisningen i 10 år. Målet er at blive i stand til at flytte barnet ind i almindelige skoleklasser, fortæller Michael Shea, som er adfærdsanalytiker. Eleverne lærer at tilpasse sig almindelige omgivelser, at udvikle socialt acceptable adfærdsformer og effektive metoder til kommunikation samtidig med at også deres akademiske færdigheder udvikles.

»De færdigheder, som vi andre tager for givet, er som regel noget, disse børn ikke har«, siger Shea. »Hvis vi ikke tilbyder intensiv intervention, så lærer vi ikke barnets potentialer at kende«.

Willow Dale blev to eller tre elever sidste år flyttet til almindelige klasser med støtte, hvilket kun koster US$27.706 om året (168.000 DKK), og altså halvdelen af hvad specialklassepladserne koster.

Anne Holmes, som leder det private Eden Institute i Princeton, New Jersey, fortæller at undersøgelser fra 1980erne har vist, at op mod halvdelen af børn med autisme som et resultat af intensiv og tidlig intervention kan komme til at fungere i almindelige skoleklasser.

En plads på Eden Institute koster US$46,000 om året (279.000 DKK), men skolen hævder at 100% af dens elever bliver i stand til selv at klare et job som voksne. Det fortæller Dr. David Holmes, som er formand for Eden Family of Services, der driver Eden Institute.

En cost-benefit-analyse fra 1998 viste, at hvis bare halvdelen af børn med autisme får forbedret deres funktionsniveau via intensiv og tidlig intervention, så vil det spare skoledistrikterne for hundredetusinde dollars per barn, og at besparelserne set i et livsperspektiv vil være betydelig højere, fortæller Mandell fra Pennsylvania Autism Task Force.

De fleste ABA-tilbud retter sig imod mindre børn, men for tre år siden begyndte Tawanka Learning Center i Southampton, der ligger 5 km fra Willow Dale Elementary, at give ABA-baseret undervisning til ældre børn. Af de 12 børn i dette tilbud har de 8 autisme. Det er skoleelever, som for nogle få år siden ville skulle gå på private kostskoler, hvor årsprisen er mindst US$100.000 per elev (606.000 DKK). Af dette beløb skal de lokale skoledistrikter betale 40 procent.

Kilde: Bucks County Courier Times, 19. september 2004

Tidligere artikler om ABA-behandling i Pensylvania:
En særlig skole for børn med autisme
Privathospital opretter ABA-enhed
ABA-skole udvider fra 2 til 12 elever
Mor tilkendes honorar for ABA-behandling af sin egen søn

Joi Bay /27.09.2004