NOVA SCOTIA, CANADA

12.000 underskrifter til støtte for ABA-behandlinger

Forældre til børn med autisme har i Province House, der er parlamentsbygning i den canadiske provins Nova Scotia, overrakt 12.000 underskrifter til sundhedsminister Angus MacIsaac. Underskrifterne støtter et krav om, at provinsen -- i lighed med de øvrige canadiske provinser -- skal tilbyde offentlig finansieret ABA-behandling til børn med autisme. Underskrifterne blev afleveret af Tracey og Gerard Avery, hvis 4-årige tvillinger lider af autisme, samt af Jim Young, som er far til en 6-årig pige med autisme. Underskrifterne er blevet indsamlet af provinsens afdeling af Families for Early Autism Treatment -- FEAT.

Sidste forår lovede sundhedsministeren at ABA ville blive indført som behandlingsform, hvis den føderale regeringen ville refundere en større del af udgiften. Nu siger Angus MacIsaac, at hjælp til børn med autisme stadig har top-prioritet, men at der stadig mangler nogle forberedelser. Ministeren afventer anbefalinger fra sine medarbejdere inden han kan gå til regeringen for at ansøge om finansiering af ABA-behandlinger, som vil beløbe sig til ca. CA$4 mio. om året (19,1 mio. DKK).

Denne besked forarger forældrene. »Det er jo latterligt«, siger Jim Young, som selv betaler CA$30.000 om året til sin datters behandling (144.000 DKK). »Du føler, at du knæler for fødderne af herremanden for at tigge om hjælp. Det er sådan, forældre til børn med autisme, har det. Vi vil ikke finde os i det mere«.

Der er ca. 350 børn i Nova Scotia, som har en autismediagnose. I 8 ud af Canadas 10 provinser er ABA-behandling et offentligt tilbud. Familierne siger, at denne behandling beviseligt forbedre børnenes livskvalitet.

»Selv en lille og fattig provins som Prince Edward Island betaler 20 timers ABA-behandling om ugen«, fortæller Gerald Avery. Han og hans kone Tracey Avery er bange for at deres tvillinger ikke vil være klar til at starte i skole næste efterår. »Det er meningen, at de skal starte i skole næste år, men for øjeblikket er deres ordforråd begrænset, deres sociale færdigheder er mangelfulde, de lytter ikke til andre, de løber ud i trafikken, så der er også et sikkerhedssproblem«, siger Tracey.

Familien Avery betaler mellem CA$10 og CA$20 i timen (48 - 96 DKK) for træning til deres børn. For øjeblikket modtager tvillingerne kun 4 timers ABA-behandling om ugen, hvilket er langt under de anbefalede 30 timer om ugen.

Begge oppositionspartier støtter forældrene. Lederen af New Democratic Party, Darrell Dexter, siger, at regeringen bør holde sine løfter. Det liberale parlamentsmedlem Danny Graham siger, at det er tydeligt, at autisme ikke bliver prioriteret af den konservative regering.

Kilde: The Halifax Daily News (Nova Scotia), 2. oktober 2004

TIdligere artikler om ABA-behandling i Nova Scotia:
Ingen støtte til tidlig intervention i Nova Scotia
Forældre kræver rapport offentliggjort
Videnscenter om anvendt adfærdsanalyse
Hemmeligholdt rapport anbefaler ABA

Joi Bay/07.10.2004