NOVA SCOTIA, CANADA

Endnu en canadisk provins indfører ABA-behandling

Den konservative regering i Nova Scotia har besluttet at give ABA-behandling som et offentligt tilbud til førskolebørn med autisme. Sundhedsminister Angus MacIsaac oplyser, at regeringen har afsat CA$4 mio. til formålet om året (18,2 mio. DKK). Man regner med årlige udgifter på CA$45.000 - CA$60.000 per barn (205.000 - 273.000 DKK). Nova Scotia er befolkningsmæssigt en af Canadas mindste provinser med kun 900.000 indbyggere, og den hører også til blandt de økonomisk dårligst stillede provinser.

»Det giver mening at finansiere tidlig og intensiv behandling. Denne form for behandling vil være afgørende for disse børns fremtid og for deres familier«, siger ministeren, men bemærker samtidig, at det vil tage tre år at efteruddanne provinsens egne ABA-specialister, som skal certificeres før de kan begynde arbejdet.

Forældre til børn med autisme i Nova Scotia byder regeringens nye initiativ velkommen. »Det er noget vi har kæmpet for i årevis«, siger Tracy Avery, som er mor til tvillingerne Kyle og Brandon Avery fra Halifax. Både Kyle og Brandon har autisme og får forældrefinansieret ABA-behandling. Regeringens udspil kommer efter at forældreorganiseringer har presset på for at sikre offentlig finansiering af netop denne form for behandling. Forældrene indsamlede 12.000 underskrifter til støtte for ABA-behandlinger i oktober 2004, og fik senere støtte fra alle politiske partier.

Men forældre i Nova Scotia advarer samtidig imod at vente på, at provinsen får uddannet deres egene ABA-supervisorer. »Vi har kvalificerede ABA-fagfolk i Nova Scotia. Vi må gøre brug af de nye bevillinger med det samme«, siger Jim Young, som betaler CA$30.000 om året for sin datters behandling (136.000 DKK).

Regeringens nye udspil på autismeområdet kommer kort tid efter at Canadas Højesteret afgjorde, at provinserne ikke i henhold til lovgivningen er forpligtet til at finansiere denne form for behandling. Den 19. november afgjorde Højesteret, at det ikke er en overtrædelse af hverken grundloven eller sundhedslovgivningen, hvis ABA-behandling ikke tilbydes som en offentlig ydelse. Alligevel har denne retssag haft en stor betydning for udbredelsen af ABA-behandling i Canada.

Louise Fleming, som er direktør for Autism Society of Canada, siger, at retssagen og andre retssager ved lavere retsinstanser har bidraget til at prompte provinsregeringerne på dette område.

Kilde: The Brockville Recorder & Times (Ontario, Canada), 3. december 2004

TIdligere artikler om ABA-behandling i Nova Scotia:
Politisk støtte til offentlig finansiering
12.000 underskrifter til støtte for ABA-behandlinger
Ingen støtte til tidlig intervention i Nova Scotia
Forældre kræver rapport offentliggjort
Videnscenter om anvendt adfærdsanalyse
Hemmeligholdt rapport anbefaler ABA

Joi Bay / 18.12.2004