ILLINOIS, USA

Arbejdsgruppe forbereder finansiering af behandlingstilbud

I staten Illinois undersøger en arbejdsgruppe nedsat af delstatens parlament forskellige former for økonomisk støtte til behandling af børn med autisme. Arbejdsgruppens rapport forventes færdig i september. Blandt de modeller, som undersøges, er en offentlig sygesikringsordning også til familier over fattigdomsgrænsen. En sådan ordning findes allerede for familier til børn med hjerneskader.

»Der er meget brug for tilbud til børn med autisme«, siger Tom Green fra Illinois Human Services Department (de sociale myndigheder). Men med et budgetunderskud på mindst US$ 1,2 mia. (74 mia. DKK) kan det blive svært at finde penge til bedre tilbud til børn med autisme.

I mellemtiden må forældre til børn med autisme selv finansiere den dyre intensive, tidlige indsats. En af disse familier er Chris og Lisa Kennedy fra Libertyville, som I løbet af det seneste år har brugt US$ 57,000 (350.000 DKK) til behandling af deres 4-årige datter med autisme, Shea. Selv om Sheas har gjort store fremskridt, og bl.a. er begyndt at tale, så udgør betalingen for behandlingen en stor økonomisk belastning af familien. Familien betaler op til US$ 125 (770 DKK) for en talepædagogtime mens de ansatte ABA-hjælpetrænere er noget billigere. I alt får Shea 32 timers ABA-intervention om ugen.

Chris Kennedy er advokat mens Lisa går hjemme med Sha og hendes 6-årige bror, Conor. Familien har allerede opbrugt deres opsparing og har udtømt deres kreditmuligheder. De er flyttet til et mindre hus, og de er holdt op med at betale til Chris’ pensionsordning og til Conors uddannelsesopsparing.

»Mange familier ender i en sådan situation«, siger autismeekspert Dr. Bennett Leventhal fra University of Chicago. »Det er snarere reglen end udtagelsen«.

I følge Autism Society of Illinois – delstatens autismeforening - burde staten begynde med et pilot-tilbud til børn med autisme. Der er op til 10.000 familier med autisme i Illinois. Hvis man i begyndelsen gav en støtte på mellem US$ 10.000 og 15.000 (61.000 – 92.000 DKK), så ville det koste mellem US$ 100 og 150 mio. om året (614.000 – 921.000 DKK).

Kilde: Chicago Sun-Times, 23. maj 2005

Tidligere artikler om ABA-behandling i Illinois:
Lang ventetid til ABA-skole
Forvaltning må ikke nedsætte antallet af behandlingstimer

Joi Bay 01.06.2005