ENGLAND

About a Boy

Den 11-årige Danny Hornby er søn af Virginia Bovell og den engelske succesforfatter Nick Hornby. Det er Danny, der har inspireret faderen til at skrive en af sine største succeser, romanen About A Boy, som også er blevet filmatiseret med Hugh Grant og Rachel Weisz i hovedrollerne. Romanen og filmen handler om en usædvanlig dreng, der bliver ven med en uansvarlig ungkarl og lærer manden at blive voksen. Men selv om Danny har været inspiration til romanfiguren, så er der er en afgørende forskel: Danny har autisme, taler kun ganske lidt og må konstant være under opsyn af voksne.

Nick Hornby og Virginia Bovell har været skilt i flere år. Mens Nick Hornby har plejet sin litterære karriere, har Virginia opgivet sin karriere og har været fuldtids autismemor og autismeaktivist, som har kæmpet for at skaffe den bedste form for behandling til Danny.

I følge Virginia blev diagnosticeringen af Danny starten på deres skilsmisse. Diagnosen åbnede en afgrund mellem Dannys far og mor og mellem dem og deres venner med normale børn. »Når man får et barn med autisme bliver det meget vanskeligt at have og gå på besøg,« fortæller hun. »Mulighederne for ukomplicerede sociale aktiviteter bliver mindre og mindre.«

Virginias liv er blevet en uendelig kamp for at få støtte og behandling til Danny. Hun opgav sit arbejde som socialforsker samtidig med at Nick Hornby begyndte at få succes med romanerne Fever Pitch, High Fidelity og About A Boy. »Jeg har aldrig tidligere betragtet mig selv som en fuldtids moder,« forklarer hun. »Jeg er håbløst ikke-huslig, men da Nicks karriere startede, var min egen slut. Ingen af os var forberedte på opsplitningen af vores ægteskab i en fuldtids forfatter og en fuldtids hjemmegående mor. Og ingen af os var forberedte på at skulle være forældre til et usædvanligt barn«.

I løbet af bare to år var ægteskabet slut. Virginia spørger retorisk: »Hvordan er det muligt at tilføre et forhold ny energi når ens barn samtidig dræner dig for energi? Selv det bedste ægteskab bliver belastet af et barn med autisme. Begge parter udvikler strategier for at overleve, men det behøver ikke være identiske eller overensstemmende overlevelsesstrategier. Vores verdener førte os i hver sin retning, og Dannys autisme bidrog til ægteskabets opløsning«.

De blev skilt i 1997 da Danny var 4 år gammel, og samme år stiftede Virginia PACE, som er en pressionsgruppe for forældre til børn med autisme. På samme tidspunkt oprettede Virginia sammen med ligestillede forældre Treehouse School, som er en privat ABA-skole i London. Skolen har nu plads til 40 børn med autisme. Selv om det er en privat skole, er den gratis for forældrene – udgifterne betales af de lokale skolemyndigheder, som henviser elever til skolen.

Virginia har stadig et tæt forhold til Nick Hornby, som har Danny to dage om ugen. Modsat Nick Hornby er Virginia stadig single. Nick er nu gift med filmproduceren Amanda Posey og sammen har de to yngre drenge, som er halvbrødre til Danny.

Danny kan ikke læse eller skrive endnu, men han gør store fremskridt i skolen. På spørgsmålet om Dannys fremtid svarer Virginia: »Det bedste vi kan håbe på, er at Danny som voksen vil blive i stand til at leve i sit eget hjem med støtte – ikke nødvendigvis fra sine forældre, men fra eventuelle støttepersoner. Han kan måske også få et beskyttet arbejde. Han er meget social og hensyntagende. Jeg håber, han vil finde sammen med folk, som holder af ham. Det værste scenarie vil være, hvis han bliver institutionaliseret med folk, som opfatter ham som aggressiv når han bliver frustreret«.

Kilde: Mail on Sunday ( London) 4. september 2005

Tidligere artikler om ABA-behandling i England
Specialet, der gik verden rundt
Skolekonflikt stadig uløst
TreeHouse School flytter
Samarbejde mellem forretningsfolk og ABA-skole
Trusler om retssager imod stiftere af ABA-skole
Ny fond til forskning i behandling af autisme
Ny teknologi i dataregistrering af ABA-træning
Advokater fører ankesager
»Modstanden har gjort os stærke«
Gave på 22 mio. til ABA-skole
Fire godkendte ABA-uddannelser på De Britiske Øer
Step by Step er klar til at åbne
Pensionistægtepar samler ind til 2-årigs behandling
Myndighed ombestemmer sig om ABA-behandling
Familie flytter forgæves for at få ABA-behandling
Portræt af en engelsk ABA-pioner
Forældre opfører ABA-skole
Behandlingstilbud var ulovligt
Endnu en støttefest for ABA-behandling
Pressionsgruppe for tidlig og intensiv behandling
Privat fund-raising til ABA-behandling
Ret til intensiv behandling afgøres i stigende grad i retssystemet

Joi Bay / 22.09.2005