AUSTRALIEN

ABA-skole på tegnebrættet

En gruppe af forældre til børn med autisme – heriblandt ABA-pionerer i Australien – åbner landets første specialskole for anvendt adfærdsanalyse til februar næste år.

Baggrunden for den nye skole er, at stigningen i antallet af børn med autisme tvinger stadig flere og flere forældre til at belåne deres huse og indløse deres pensionsordninger for at kunne betale op til AU$60.000 per år (280.000 DKK) for en adfærdsanalytisk behandling til deres børn – en behandling, som kun de færreste delstater vil betale for.

Sam Lo Ricco fra Sydney er et eksempel på sådanne forældre. Han betaler i år op imod AU$50.000 (233.000 DKK) for behandling til sin 4-årige søn James, som får den intensive form for ABA-behandling, der formodes at give drengen bedre muligheder for at kunne leve et mere normalt liv.

Mr Lo Ricco, som er enlig far til James, har selv været tvunget til at sælge sit hus og flytte tilbage til sine forældre for at få råd til de omkring 30-timers intensiv behandling til sin søn om ugen.

Mr Lo Ricco siger, at han er glad for at kunne have gøre noget for sin dreng. »Jeg fik stillet i udsigt, at min dreng aldrig ville kunne lære at tale, at han aldrig ville få sin egen familie og at han som voksen ville ende i et beskyttet værksted med meningsløst arbejde«. Det var da James var 2 ½ år gammel. Men efter kun nogle få måneders behandling på Sydneys Centre for Autisme and Related Disorders (CARD) begyndte drengen at tale og vise følelser for sin familie. »Det har været alle pengene værd«, siger Mr Lo Ricco.

En forældreorganisation, som kalder sig A4, skønner, at der er mere end 20.000 børn under 15 år gamle med autismespektrumforstyrrelser. Organisationen hævder, at den udviklingsforstyrrelse, som tidligere var meget sjælden, nu rammer 1,2 procent af alle drenge og 0,4 procent af alle piger.

Men det er de færreste forældre, som har råd til at betale for ABA eller andre intensive former for behandling, som nogle fagfolk mener kan reducere disse børns kommunikative, sociale og intellektuelle handicaps under forudsætning af at behandlingen omfatter mindst 20 timer om ugen før børnene starter i skole.

Behandlingen er dyr, men forældre hævder, at den vil blive betydelig billigere hvis regeringen vil tilbyde behandlingen. I dag betaler det offentlige typisk kun nogle få timers behandling om ugen.

Fagfolk er delte i vurderingen af ABA. Professor Margot Prior fra Melbournes Royal Children's Hospital siger, at der er brug for bedre tilbud til børn med autisme, men ABA vil ikke være metoden for alle børn.

For 10 år siden var det forældre, der introducerede ABA-metoden i Australien. Blandt pionererne var designeren Robyn Harris og hendes mand, advokaten Jonathan Harris. De var nogle af de første, der anvendte ABA til deres dreng Jonathan, som i dag er 12 år gammel. Disse pionerer er nu med i den gruppe af forældre, som vil oprette den første deciderede ABA-skole i Australien. Woodbury School forventer at kunne åbne til februar næste år, hvor der vil være plads til 20 elever med autisme i alderen fra 4-14 år. Prisen for en plads vil være mellem AU$35.000 - 40.000 (160 – 186.000 DKK), og for den pris vil børnene kunne få den nødvendige 1:1-undervisning. Skolen kommer til at ligge i Baulkham Hills i Sydney.

Kilde: The Australian Magazine, 8. oktober 2005

Centre for Autisme and Related Disorders – CARD – er en international udbyder af ABA-supervision med hovedkvarter i Los Angeles og 17 afdelinger i USA, Europa og Oceanien. CARD Australia har webadressen http://www.centerforautism.com/offices/sydney.asp

Forældreorganisationen A4 - Autism Aspergers Advocacy Australia – har webadressen http://www.a4.org.au/

TIdligere artikler om ABA-behandling i Australien:
Hvem skal betale for intensiv adfærdsanalytisk behandling?
Dom for drab udløser debat om tidlig intervention
Learning to Learn – ABA-forening i New South Wales
Børn med autisme fortjener evidensbaseret intervention
Drab udløser heftig debat om autistiske familiers forhold
Utilstrækkelig støtte til tidlig indsats
ABA på World Autism Congress
Utilfredshed med nyt behandlingstilbud
ABAKidz – en succeshistorie fra Tasmanien

Joi Bay / 15.10.2005