USA

Adfærdsanalyse i morgen-tv

Det amerikanske tv-netværk American Broadcasting Companies (ABC) sender hver morgen Good Morning America, som er et meget set program, der blander nyheder med morgenværter og gæster i studiet. Den 29. september var et af indslagene om en dreng med autisme, som har gennemgået en adfærdsanalytisk behandling, og hvis mor har skrevet en bog til andre forældre til børn med autisme. Bogen hedder The Autism Sourcebook. I indslaget deltog moderen Karen Siff Exkorn, programmets faste lægefaglige ekspert Tim Johnson og værten Charles Gibson.

Karen Siff Exkorn fortalte i programmet, hvordan hendes søn Jake for syv år siden fik en autismediagnose, og hvordan hun og hendes mand dengang troede, de ville miste ham for altid, fordi en autismediagnose normalt er livslang. Men det er gået helt anderledes. Nu er han ni år og – ifølge den lægefaglige ekspert Tim Johnson – ikke til at skelne fra andre niårige. Jake er et af de børn, som faktisk er sluppet af med sin autismediagnose. Det bekræftes af pædiateren Cecilia McCarton, som var den, der i første omgang diagnosticerede Jake.

Cecilia McCarton siger, »Det har været meget spændende. De fleste fagfolk er enige i, at det kun sker for 5-10% af børn med autisme at de senere ikke længere opfylder diagnosekriterierne«.

Tim Johnson fortæller, at det ifølge Jakes mor er det ABA-behandlingen – anvendt adfærdsanalyse – som er forklaringen på drengens dramatisk gode udvikling. Næsten lige efter han blev diagnosticeret som toårig, startede Jake i en 40-timers ABA-behandling hver uge. Dag efter dag blev han udfordret, konfronteret og tvunget til at forholde sig til andre. Hele drengens liv blev gjort til behandlingstid, og det var en kamp imod uret. Da Jake var fire år gammel, var han uden autistiske symptomer, og nu – syv år senere – er han ikke til at skelne fra sine kammerater.

Dr. Cecilia McCarton er ABA-ekspert og er leder af en ABA-skole for børn med autisme. I skolen arbejder børn intensivt i lige så lang tid som vi andre er på arbejde. De øver sprog, lærer at være sociale og bliver undervist i, at det er sjovt at lege. Men selv om ABA giver store muligheder for børn med autisme, så advarer Dr. McCarton om, at Jake stadig er en minoritet. »Der er mange andre børn som har en tilsvarende diagnose og som får lige så mange timers ABA-behandling, som Jake har fået. Men de bliver ikke raske. Absolut ikke«.

Studieværten spurgte Tim Johnson om Jakes historie er resultatet af god behandling, er det held eller er det et mirakel? Svaret lød: »Lidt af hvert, men primært en god behandling. God behandling i en tilstrækkelig lang og intensive periode«.

Studieværten: »Ved man, hvorfor nogle børn responderer godt på denne behandling, mens andre ikke gør?«

Tim Johnson: »Det er et af de store mysterier. Men det er indlysende, at de børn, der har mildere former for autisme, har en større sandsynlighed for at overvinde forstyrrelsen. Men vi har stadig meget at lære om, hvorfor nogle børn profiterer af denne behandling, mens andre ikke gør det. Eksperter er meget forsigtige med at bruge ordet 'helbredelse' – 'overvinde' er det ord, der anvendes for at betegne, at barnet ikke kan skelnes fra typiske børn, men de kan stadig få brug for behandling og støtte. Og når de bliver ældre, kan de få brug for andre former for behandling, så derfor kan man ikke tale om helbredelse«.

Studieværten: »Vil Jake kunne opretholde sin nuværende tilstand, eller skal han i behandling fra tid til anden?«

Tim Johnson: »Det er noget, man ikke kan forudsige. Det kan kun tiden vise. Men mit gæt vil være, at der vil blive behov for periodisk terapi. Sandsynligvis i resten af hans liv«.

Studieværten: »Det er en meget dyr behandling?«

Tim Johnson: »Ja, meget dyr, men der er masser af viden og mange ressourcer til rådighed for forældre, hvis de vel at mærke ved, hvor man kan finde dem. Og her kan denne bog være en stor hjælp for forældre, fordi den fortæller om lovgivningen, om støttemuligheder, om skoler og om retssystemet, hvis det bliver nødvendigt. Men det er alt sammen meget dyrt«.

Studieværten: »Men bogen er ikke dyr! Er det en bog, du kan anbefale?«

Tim Johnson: »Jeg blev helt overvældet over, hvor omhyggeligt forfatteren har indsamlet alle relevante oplysninger til denne bog. Det er en bog, som alle forældre til børn med autisme skal have fingre i«.

Kilde: Good Morning America – ABC 29. september 2005

Exkorn, K. S. (2005). The Autism Sourcebook: Everything You Need to Know from a Mother Whose Child Recovered. New York, NY: Regan Books. Pris: UK£10.49 fra www.amazon.co.uk (plus forsendelse)

Ceclia McCarton er leder af The McCarton School i New York. http://www.mccartonschool.org/default.htm

Joi Bay / 12.10.2005