USA

Supernanny til barn med autisme

'Supernanny' er et koncept for reality-tv, som i det seneste år har bredt sig til stadig flere tv-stationer. I programmerne følger man familier med store problemer med børneopdragelsen, og disse eksponeres for seerne mens en ekstern konsulent – en Supernanny – forsøger at lære forældrene at håndtere deres uregerlige børn. Konceptet er oprindelig engelsk, men bliver nu anvendt af næsten 50 forskellige tv-stationer verden over. Den oprindelige Supernanny fra Channel Four, Jo Frost, er også med i den version, der kører på den amerikanske tv-kanal ABC. På fredag, hvor udsendelsen handler om en familie med en treårig dreng med autisme, bliver hun dog suppleret med den velkendte ABA-ekspert Lynn Koegel. Udsendelsen sendes på ABC fredag den 4. november kl. 20:00 (eastern time).

Deirdre og Trae Facente kan ikke finde ud af at integrere deres treårige dreng med autisme, Tristin, i familien sammen med deres tvillinger, Kayla og Marlana på fire. Tristin er fanget i sin egen verden, hvor han igen og igen hopper, svinger og løber rundt mens han tager sit tøj af. Det eneste tidspunkt, hvor han er sammen med sin familie, er ved spisetiderne. Tvillingerne, som tager meget af deres hjemmegående mors opmærksomhed, kan ikke finde ud af at lege med deres lillebror. Forældrene er fortvivlede over, at de ikke kan hjælpe Tristin til at blive en del af familien.

I tv-udsendelsen på fredag lærer Supernanny og Lynn Koegel sammen familien Facente teknikker til at engagere Tristin i familiens fælles aktiviteter. I løbet af bare en uge bliver Tristin, som aldrig har tidligere har sagt noget forståeligt i sammenhæng, i stand til at bruge 20 forskellige ord meningsfuldt. Han er fuld af energi, fordi han vil spille sig favoritspil, han vil kildes eller vil have noget godt at spise. Trin-for-trin hjælper Jo Frost og Lynn Koegel forældrene til at holde Tristin væk fra hans uhensigtsmæssige adfærd ved at inddrage ham i familiens opgaver og aktiviteter. Forvandlingen kulminerer, da drengen hjælper sin far med at dække bordet – en tilsyneladende triviel opgaver for de fleste treårige, men så usædvanlig for Tristin, at hans far bliver rørt til tårer.

Lynn Kern Koegel har en ph.d. grad i indlæringspsykologi og er oprindelig uddannet som audiologopæd. Hun er en af verdens fremmeste eksperter i behandling af autisme. Sammen med sin mand, Robert L. Koegel har hun stiftet Koegel Autism Center ved University of California, Santa Barbara, der er baseret på anvendt adfærdsanalyse. Hun var medforfatter til bestseller-bogen Overcoming Autism: Finding the Answers, Strategies and Hope That Can Transform a Child's Life, som nu er blevet udgivet i billigbogsudgave. Ægteparret Lynn og Robert Koegel har sammen med andre forskere fra UC i Santa Barbara og San Diego udviklet den særlige variant af anvendt adfærdsanalyse, som kaldes Pivotal Response Training (træning af adfærdsmæssige nøgleområder). Det er en træningsform, som især lægger vægt på at udnytte barnets egne initiativer til målrettet indlæring på udvalgte nøgleområder, og som primært praktiseres i naturlige omgivelser. Lynn og Robert Koegel er bogaktuelle med antologien Pivotal Response Treatments for Autism, der udkommer i november 2005

Kilde: Press Release from ABC Television Network, 13. oktober 2005

Bøger af Lynn Kern Koegel
Koegel, R. L., & Koegel, L. K. (Eds.). (2005). Pivotal Response Treatments for Autism: Communication, Social, And Academic Development. Baltimore, MD: Brookes Publishing Company.

Koegel, L. K., & LaZebnik, C. S. (2004). Overcoming autism : Finding the Answers, Strategies, and Hope That Can Transform a Child's Life. New York: Viking.

Koegel, R. L., & Koegel, L. K. (Eds.). (1995). Teaching Children with Autism : Strategies for Initiating Positive Interactions and Improving Learning Opportunities. Baltimore, MD: Paul H. Brookes Publishing.

Joi Bay / 31.10.2005