NEVADA, USA

Mangel på statsfinansieret behandling til børn med autisme

Medlemmerne af Navadas Legislative Committee on Persons With Disabilities – dvs. den lovgivende forsamlings handicapudvalg – har på en konference igen diskuteret behandlingstilbud til børn med autisme. Her fortalte Toni Richards, som er mor til en dreng med autisme, om betydningen af ABA-behandling. Netop denne behandling har – fortalte moderen - gjort en enorm forskel for hendes søn, Tyler.

Oprindelig finansierede familien selv ABA-tilbuddet, men behandlingen måtte afbrydes af økonomiske årsager. Resultatet var, ifølge moderen, at drengen gik voldsomt tilbage. I september sidste år fik drengen så behandling fra det statslige Division of Mental Health and Developmental Services, og det har igen sat gang i hans udvikling. Tyler er et af kun 17 børn med autisme, som i budgetperioden 2005-07 er blevet visiteret til det offentligt finansierede ABA-tilbud. Det var planen, at der skulle være plads til 150 nye ABA-børn, men der har kun været penge til at tilbyde denne form for behandling til yderligere 17 børn.

Det skyldes, at en bevilling til autismebehandling af tekniske årsager ikke kom med i statens budget for perioden 2005-07. De 4,5 mio. US$ (28 mio. DKK), som skulle have været afsat til ABA-behandling, blev udeladt af budgettet, fordi indstillingen med de økonomiske oplysninger blev indgivet for sent. Senator Barbara Cegavske siger, at forslaget blev udeladt ved en fejl. »Det faldt simpelthen ned mellem gulvbrædderne«, siger hun og understreger, at ABA-programmet for børn med autisme vil have top-prioritet ved de kommende budgetforhandlinger i 2007.

I staten Nevada er 1871 børn mellem 2 og 18 år diagnosticeret med autisme. Af disse får kun 258 børn i dag adfærdsanalytisk behandling. Med den foreslåede finansiering ville yderligere 150 familier have kunnet få et intensivt adfærdsanalytisk tilbud. Nu må disse vente med intensiv behandling til efter 2007.

Den kritiske periode for behandling er når barnet er mellem 2 og 10 år, siger Dr. Dave Luke, der er souschef i statens Mental Health and Developmental Services. »Autisme er en enorm belastning for familierne og denne type af behandling må derfor tilbydes i hele den afgørende udviklingsperiode i disse børns liv«, siger han.

 Kilde: Las Vegas Review-Journal (Nevada), 9. marts 2006

Tina Obel Lope /28.03.2006