KANSAS, USA

Ny ABA-skole i Kansas City

I mere end et år har John og Tracy Hadel i realiteten kørt deres egen lille specialskole. Det har de været tvunget til efter deres 3-årige søn Edward fik diagnosen autisme. Familien Hadel satte jobannoncer i aviser, hvor de søgte efter ABA-specialister og -trænere til deres hjemmebaserede specialskole. De hyrede lærere og afholdt ugentlige lærermøder for at holde styr på Edwards mere end 30 timers specialundervisning om ugen. Selv fungerede de som skoleledere i deres ‘skole’ med kun en elev.

Men nu er det slut for i sidste måned kunne familien Hadel endelig indskrive Edward i Kansas City Autism Training Center, som er en helt ny skole, der giver 1:1-behandling til børn med autisme.

Edward er en af indtil videre kun to elever i det nystartede tilbud, som er et af de eneste af sin slags i staten Kansas. Skolen holder til i bydelen Prairie Village i Kansas City og åbnede i marts måned i år. Skolen tilbyder mellem 20 og 30 timers anvendt adfærdsanalyse om ugen – ABA – til børn med autisme i alderen mellem 2½ og 6 år.

Skolen er startet af Ron Johnson, som selv har oplevet problemer med at få ordentlig behandling til sin egen søn, Ben, som nu er 18 år.

Skolen har for øjeblikket to lærere, som begge er uddannet ved University of Kansas’ institut for anvendt adfærdsanalyse. Skolens øverste ledelse er en bestyrelse bestående af tre medlemmer, som alle har ph.d-grader i psykologi. Skoleleder er Catherine Cote, som fortæller, at skolen for øjeblikket har plads til 7 elever, men regner med at udvide med yderligere 7 i næste skoleår. Skoleafgiften er US$70.000 om året (407.000 DKK). Selv om det er en relativ høj pris, så er skolen en ikke-kommerciel privat skole, og der gøres forsøg på at sænke skoleafgiften via fondsbevillinger.

Men på trods af den høje pris er det pengene værd for familien Hadel, som nu slipper for selv at fungere som skoleledere i en hjemmebaseret specialskole. »Det er den eneste chance Edward får – jeg ville have betalt hvad som helst«, siger Tracy Hadel.

Kansas City Autism Training Center har web-adressen www.kcatc.net

Kilde: The Kansas City Star, 29. april 2006

Tidligere artikler om ABA-behandling i Kansas:
ABA-pioner død
Skoledistrikt frygter konsekvenser af ABA-succes

Joi Bay /16.05.2006