NORDIRLAND

Apotekskæde indsamler penge til ABA-skole

SPEAC (Special Provision for Education for Autistic Children) er gået sammen med apotekerkæden Gordons Chemist omkring en kampagne for ABA-behandling til børn med autisme i Nordirland. SPEAC er en ny velgørende institution, som er dannet af forældre til børn med autisme, og som driver den første nordirske ABA-skole i samarbejde med skoledistriktet South East Education and Library Board (SEELB). For at kunne forbedre ABA-tilbuddet på skolen er SPEAC gået i gang med at indsamle penge. Målet er mindst UK£ 200.000 om året i de næste tre år (2,2 mio. DKK), og til det formål har SPEAC indgået i et samarbejde med Gordons Chemist.

Gordons Chemist er en kæde af 44 apoteker. I de to sidste uger af november har Gordons Chemist formidlet information om ABA-skolen Tor Bank School, om autisme generelt og om behovet for målrettet pædagogisk intervention i forhold til børn med autisme.

Lederen af Gordons Chemists marketingafdeling, Helena Buchanna, siger, at butikskæden er begejstret for samarbejdet med SPEAC og for at kunne bidrage til at hæve informationsniveauet om autisme i Nordirland. Personale fra Gordons apoteker i Nordirland har været på særlige kurser om autisme arrangeret af SPEAC, således at de er forberedt på opgaven og kan svare på spørgsmål om autisme fra kunderne.

»De nyeste statistikker viser, at i løbet af de næste fire år vil antallet af børn med autisme være firdoblet, så det er noget også vi i Gordons Chemist må forholde os til«, siger Ms. Buchanan. »Formålet med kampagnen er grundlæggende, at gøre forældre og fagfolk opmærksomme på, hvor de kan finde yderligere information og hjælp. For mange forældre er autisme en forvirrende og frustrerende oplevelse. For dem kan de foldere, som vi har i vores butikker, være en start, således at de kan få den hjælp, de så desperat har brug for«.

Kampagnen blev sat i gang af den irske popsanger og skuespiller Keith Duffy, som selv er far til en seksårig ABA-pge i Dublin. Den 32 årlige kendis opfordrer alle i Nordirland til at bidrage til indsamlingen af midler til Tor Bank School, og han berømmer Gordons Chemist for deres engagement i sagen.

Han siger: »Jeg får mange breve fra forældre og alt, hvad der kan gøres for at højne bevidstheden og forbedre hjælpen til disse børn til en bedre fremtid, bør værdsættes. Jeg synes, det er fantastisk at et privat firma med så mange apoteker over hele Nordirland engagerer sig i en sådan sag, og at de gør det i samarbejde med SPEAC«

Som de fleste forældre til børn med autisme har Keith oplevet frygten for hans datters fremtid, men siden er hun startet i en ABA-skole i Dublin. »Da Mia oprindelig fik sin diagnose, var vi sønderknust, men efter nogle måneder fortalte en ven os om ABA og de fantastiske resultater, som kan opnås med denne metode«, fortæller Keith Duffy. »Jeg har været heldig – på grund af min karriere er jeg i stand til at reklamere og indsamle penge, og jeg har lovet at yde en indsats, således at også andre børn kan få de samme muligheder, som Mia har fået«.

Kilde: Sunday Life (Belfast) 19. november 2006

SPEAC (Special Provision for Education for Autistic Children) har web-adressen http://www.speacinfo.org/

Tidligere artikler om ABA-behandling i Nordirland:
Anerkendelse for fundraising
Ny masteruddannelse i anvendt adfærdsanalyse ved University of Ulster
Enlig mor til to ABA-børn hædres
Dreng med autisme vinder principsag
BBC-dokumentarfilm om ABA-behandling
Fagforening advarer imod ABA-bevillinger
Gennembrud for ABA-behandlinger i Nordirland
Autism Awareness Week
Planer om ABA-skole i Nordirland
To-dages konference om autisme og ABA
Fundraising til fordel for dreng med autisme
TV-stjerne appellerer om ABA-skole
Appel om offentlig finansiering af ABA-behandling
Popstjerner indsamler penge til ABA-skole
200 forældre demonstrerer for ABA-behandling
PEAT møder politikere og embedsmænd
Selvorganiseret supervision og forældreuddannelse
Forældre satser alt for at få betalt ABA-behandling
Manglende behandlingstilbud rejses politisk
Popstjerne støtter indsamling til ABA-skole
Forældre og fagfolk til fælles ABA-kursus
Rapport om behandling af autisme i Nordirland

Joi Bay / 30.11.2006