MISSOURI, USA

Tyrkisk dreng får behandling i St. Louis

Familien Orhan bor i Bursa i Tyrkiet, men kommer flere gange om året til St. Louis i staten Missouri for at få supervision til ABA-behandling af Emre Orhan, som nu er 4 år gammel. ABA-behandling er ikke tilgængelig i Tyrkiet, så Emres forældre har organiseret et hjemmebaseret program for ham. I stedet for at hente en ABA-supervisor til Tyrkiet flyver hele familien til St. Louis flere gange om året og bliver i nogle uger, mens Emre modtager behandling og forældrene modtager supervision på Judevine Center for Autism. Judevine er et ABA-center i Olivette.

Behandlingen startede da Emre var 3 år gammel. På det tidspunkt var han meget isoleret socialt, han virkede i sin egen verden, og hans interesser begrænsede sig til at rotere objekter. Han var helt uden talesprog og øjenkontakt.

Forældrene fortæller, at han allerede har gjort store fremskridt. Under det nuværende ophold på Judevine Center er han for første gang begyndt at tale. Hans først ord var ’mama’, som ikke betyder ’mor’, men ’mad’. Siden er der kommet andre ord til – fx ’biskivi’ som betyder ’småkage’ på tyrkisk. Emre kan endnu ikke udtale disse ord korrekt, men hans tilnærmelser bliver bedre og bedre og mere og mere forståelige.

Det er Emres fjerde besøg på Judevine Center. Hans behandling startede i september 2005, han tilbragte to uger på centeret i foråret 2006, tre uger i efteråret og denne gang bliver han indtil februar. Emre arbejder seks timer om dagen på at forbedre sit talesprog, sin kommunikation og andre basale færdigheder. Emre har indtil videre et meget begrænset ordforråd. Han kan ordene for farvel, far, musik, vand og nogle få andre ord. Men for forældrene og for personalet på Judevine Center er hans voksende ordforråd et bevis på hans potentialer.

»Han har stadig meget begrænsede sproglige færdigheder, men det går fremad«, fortæller Rebecca Rubie, der er klinisk chef på Judevine Center.

Emres forældre træner med ham hver dag – enten i Tyrkiet eller i St. Louis. Faderen, Dr. Bulent Orhan, er oncologist og hans moder har taget orlov fra sine ph.d-studier i erhvervsøkonomi for at kunne blive hjemme hos Emre. Tre til fire gange om dagen gennemfører hun hans øvelsesprogram sammen med hans hjælpetrænere.

Judevine Center anvender adfærdsanalytisk pædagogik i en social sammenhæng. Børnenes positive adfærd bliver forstærket ved hjælp af enten spiselige forstærkere eller forvarit-legetøj. I dagens træning får Emre et stykke af en rigtig småkage når han udtaler ordet for småkage. Og hvis han siger lastbil på tyrkisk, så får han en legetøjs-lastbil at lege med. Nu roterer han ikke længere hjulene på lastbilen, men kører med den som andre børn.

Kilde: Louis Post-Dispatch, MO, 2. januar 2007

Judevine Center for Autism har web-adressen http://www.judevine.org/

Joi Bay /08.01.2007