USA

Bog og netværk om tidlig intervention

Jayne Lytel er journalist og var tidligere en kendt columnist, hvis artikler blev trykt i adskillelige amerikanske aviser. Men for syv år siden blev hun også mor til en dreng med autisme, og opgav sin karriere. Nu har hun udgivet en bog om tidlig intervention til småbørn med autisme. Act Early Against Autism: Give Your Child a Fighting Chance From the Start hedder bogen. Samtidig har hun etableret et online netværk om tidlig intervention.

Jayne Lytels søn Leo blev født i 1999 og fik diagnosen autisme lige efter sin 2-års fødselsdag. På det tidspunkt var det tydeligt, at han ikke var som andre børn. Han reagerede ikke på sit navn, og han smilede aldrig til sin mor. Diagnosen var et chok for familien, men det lykkedes Jayne at få Leo indskrevet på Child Study Center ved Yale University. Her var beskeden klar: der var ingen tid at spilde. Hun fik at vide, at interventionen skulle starte mens Leos hjerne stadig var formbar.

Leo kom hurtigt i gang med en tidlig adfærdsanalytisk behandling, og denne historie er emnet for Jayne Lytels bog. Familien investerede i løbet af de næste fire år US$ 240.000 i ABA-behandling (1,14 mio. DKK), men det har været pengene værd. Leos behandling sluttede for to år siden, og han opfylder ikke længere kriterierne for en autismediagnose.

Bogen handler ikke kun om tidlig intervention, men også om den erkendelse, som Jayne fik som et led i denne proces, Jayne arbejder ikke længere som journalist, men har sat sig for at sprede information om tidlig intervention for børn med autisme. Samtidig med sin bog har hun startet the Early Intervention Network: Enabling Families to Act Early Against Autism.

Kilde: Newhouse News Service, 2. april 2008

Early Intervention Network: Enabling Families to Act Early Against Autism har web-adressen http://www.actearly.org/

Lytel, J. (2008). Act Early Against Autism: Give Your Child a Fighting Chance from the Start: New York: Perigee Trade. US$ 14.95. ISBN-numre (10 - 13 cifre): 039953394X 978-0399533945
Slå op i Bibliotek.dk
Slå op i WorldCat
Slå op i amazon.uk

 

 

Redaktionen /11.04.2008