IRLAND

Hvem femte familie flytter for at få behandling

Hver femte familie til et barn med autisme i republikken Irland er flyttet for at få bedre behandling til deres barn. Det fremgår af en ny rapport om autismefamilier og fagfolk, der arbejder med autisme i republikken Irland og Nordirland. Rapporten er skrevet af forskere fra University of Ulster og Queen's University Belfast.

Rapporten anbefaler

Rapporten viser, at antallet af børn med autisme er betydelig højere end hidtil antaget. Ifølge rapporten er der på øen Irland ikke mindre end 37.000 personer med autisme og heraf ca. 11.000 børn og unge. Disse tal er beregninger på baggrund af en udbredelse på 91 per 10.000 – altså næsten 1 %. Det fremgår også, at i både republikken Irland og i Nordirland har ca. halvdelen af forældrene overvejet at flytte for at få bedre behandlingsmuligheder til deres barn. Mens det i Irland er 19 %, som faktisk er flyttet, så er det kun 4 % i Nordirland, som er flyttet.

Når så mange forældre fra republikken Irland er flyttet for at få et bedre tilbud til deres barn afspejler det den højere grad af utilfredshed med tilbuddet i republikken, hvor halvdelen af forældrene mener at barnets individuelle undervisningsplan ikke er tilfredsstillende.

Familierne modtog forskellige former for offentlig støtte, som - omregnet til danske kroner – i gennemsnit udgjorde: 9.140 DKK til aflastning af forældre, 39.790 DKK til transportudgifter, 8.050 DKK til medicinudgifter, 11.850 DKK i handicapydelse samt ca. 25.000 DKK til aflastning af søskende.

Rapporten dokumenterer også, at udbredelsen af og ønsket om anvendt adfærdsanalyse er betydelig større i republikken end i Nordirland. Blandt forældrene fra republikken Irland er det 80 %, som ønsker et ABA-skoletilbud til deres barn. I Nordirland er der kun meget gå ABA-pladser, og her ønsker 80 % af forældrene i stedet et hjemmebaseret tilbud.

Dr Karol Dillenburger fra School of Sociology, Social Policy and Social Work ved Queen's University har været medforfatter på rapporten. Hun siger: »I Nordirland er der næsten 3.000 skolebørn med autisme, og der bliver diagnosticeret 300 om året. Manglen på forskningsbaserede behandlingstilbud til disse børn er uacceptabelt.«

En af de andre forfattere, Dr Mickey Keenan fra University of Ulster's School of Psychology udtaler: »Der er store mangler i samarbejdet mellem forældre og fagfolk, ventetiderne for diagnose er for lange og det samme gælder for visitation til specialpædagogiske tilbud. Desuden mangler der et helhedssyn på evidensbaseret behandling af autisme. Mens forældre og fagfolk i det store og hele er enige om de fremtidige behov, så er der enkelte uoverensstemmelser med hensyn til interventioner. Forskningen har afsløret en betydelig mangel på viden om videnskaben om anvendt adfærdsanalyse blandt fagfolk, hvilket hænger sammen med fraværet af adfærdsanalytikere i udredningsprocessen.«

Rapporten, der hedder Meeting the Needs of Families Living with Children Diagnosed with Autism Spectrum Disorder (ASD), er betalt af Royal Irish Academy. Rapporten er baseret på data fra 96 forældrepar med 100 børn med autisme og informationer fra 67 fagfolk. Den kan downloades fra organisationen Border Ireland

Kilde: Irish Independent, 25. april 2008

Keenan, M., Byrne, T., Dillenburger, K., Gallagher, S., & Parents' Education as Autism Therapists (PEAT). (2008). Meeting the Needs of Families Living with Children Diagnosed with Autism Spectrum Disorder. Coleraine, Northern Ireland: University of Ulster.

Tidligere artikler om ABA-behandling i Irland:
Regeringsparti støtter ABA-skoler
Det lysner for ny ABA-skole
Forhandlinger om statsanerkendelse af ABA-skoler
Millioner brugt på at modarbejde ABA-forældre
Dagblad støtter ABA-skoler på lederplads
Fortsat splittelse i regeringsparti

Splittelse i regeringspartiet inden afstemning om ABA i det irske parlament
Dom i ABA-sag er forsidenyhed
ABA-forening opretter udredningscenter
Lufthavn donerer til ny ABA-skole
Protester imod ny ABA-skole
Erstatninger for ventetid på tidlig intervention
Skole åbner efter 2 års ventetid
Nye frimærker til fordel for ABA-skole
Reklamekampagne for ABA-skoler
Dagblad støtter ABA-forældrene
Forbud imod radioreklame for ABA
Kritik af irsk autismepolitik
Demonstration til fordel for anvendt adfærdsanalyse
Forældre taber retssag
Ny sammenligning af ABA og eklektisk behandling
Pengegave til ABA-skole
Konflikter mellem forældre og myndigheder
Den fjortende ABA-skole
Pop- og tv-stjerne advokerer for ABA
Uddannelseskrav til ABA-lærere
Bevillinger til ABA-tilbud forlænges
Nye tal udløser krav om flere behandlingstilbud
Lang og dyr retssag om autismebehandling
Ny masteruddannelse i Irland
ABA-skoletilbud fortsætter - måske
Skoletilbud til børn med autisme lukkes
Forældre fortsætter kamp imod psykiatrisk tilbud
Medicinsk eller adfærdsanalytisk dagtilbud
110 retssager om autismebehandling
Fundraising sikrer udvidelse af ABA-skole
Online kursus i anvendt adfærdsanalyse
Otte ABA-skoler i Irland
ABA-skole søger udvidelsesmuligheder
Evaluering af ABA-skoler
Intensiv 1:1 behandling til 30 børn med autisme
ABA-skole anerkendes og får statsstøtte
ABA-klasse i almindelig folkeskole
ABAile kræver ABA-skole
Et gennembrud for ABA?
Rapport anbefaler anvendt adfærdsanalyse og forældres ret til at vælge behandlingsform

Redaktionen / 6.05.2008