AUSTRALIEN

Forælder etablerer ABA-center

LEARN er et akronym for Learning Education and Research Network – et nyt ABA-center oprettet af en forælder til børn med autisme i Perth, som er hovedstaden i den australske stat Western Australia. Centeret skal både tilbyde tidlig diagnose til børn, der mistænkes for udviklingsforstyrrelse, og levere tidlig og intensiv ABA-behandling.

Initiativet kommer fra Mandy Mason, som er mor til en 4-årig pige med autisme – Juliette. Mandy blev så træt af og rasende over manglen på relevante og kvalificerede behandlingstilbud til sin datter, at hun opsagde sin livsforsikring for at kunne investere pengene i sin datters behandling. Juliette blev diagnosticeret allerede som 2-årig, men der var 12 måneders ventetid på et behandlingstilbud, og i ventetiden blev datterens symptomer bare værre og værre. Juliette fik i løbet af ventetiden flere og flere raserianfald, hun tabte færdigheder og mistede kontakt til sin familie.

Mandy Mason hyrede i første omgang en privat adfærdsanalytiker til at arbejde med Juliette i 30 timer om ugen. Men hun gik også i gang med selv at lære anvendt adfærdsanalyse for at kunne deltage i datterens behandling. Langsomt begyndte datteren at udvikle sig i den rigtige retning og hun kom hurtigt til at elske træningstimerne, som har været fokuseret på kommunikation og udvikling af sociale færdigheder. Hun er nu mere interesseret i sine omgivelser og sine jævnaldrende – bl.a. sin søster – og hun går i en almindelig, lokal børnehave.

Datterens succesrige behandling er nu blevet til ABA-centeret LEARN. Centeret har fra starten 17 ansatte, heraf en klinisk psykolog samt både fysio- og talepædagoger. Fokus er fra staten at lære forældre, lærere og andre brugen af anvendt adfærdsanalyse.

Centerets kliniske psykolog er Darin Caims. Han fortæller, at ABA-metoden giver børn med autisme færdigheder inden for kommunikation, sociale færdigheder og selvhjælpsfærdigheder. ABA er en metode, der opdeler komplicerede færdigheder i mindre enheder, som er overskuelige og lærbare for børn med autisme. Derved bliver børn med autisme i stand til at lære i deres naturlige omgivelser, fortæller Darin.

Det skønnes at et ud af hver 160 børn i Australien har autisme eller Aspergers syndrom, og en undersøgelse fra 2007 viser, at de årlige udgifter beløber sig til AU$ 7,2 mia. (26,6 mia DKK)

Kilde: Sydney Morning Herald, 26. november 2008

Learning Education and Research Network åbnede i slutningen af november 2008 og har stadig ikke et eget website.

Kilde: Helping Children with Autism, 10. november 2008

TIdligere artikler om ABA-behandling i Australien:
343 mio. til lovpakke om autismeintervention
Far skriver personlig beretning om behandling af autisme
Nyt ABA-ressourcecenter i Western Australia
Efteruddannelse til forældre og fagfolk
ABA-forældre boykotter obligatorisk skoletilbud
ABA-center ved Melbourne
ABA-skole udvider
Golfturnering til fordel for center
Mangel på behandling er ikke diskrimination
Reklamefilm for ABA-behandling
Forældre vil dele udgifter til supervisor
Første ABA-center i Queensland
ABA-forening arrangerer konference i Brisbane
Ny skole samler penge ind
Forældreinitiativ til oprettelse af ABA-skole
ABA-skole på tegnebrættet
Hvem skal betale for intensiv adfærdsanalytisk behandling?
Dom for drab udløser debat om tidlig intervention
Learning to Learn – ABA-forening i New South Wales
Børn med autisme fortjener evidensbaseret intervention
Drab udløser heftig debat om autistiske familiers forhold
Utilstrækkelig støtte til tidlig indsats
ABA på World Autism Congress
Utilfredshed med nyt behandlingstilbud
ABAKidz – en succeshistorie fra Tasmanien

Redaktionen / 15.12.2008