ENGLAND

Socialt entrepreneurskab for unge med autisme

Katharine Doré er en succesfuld teaterproducent i London, men er også mor til Toby, som har autisme. Han blev diagnosticeret som treårig og var en af de fire oprindelige børn i ABA-skolen TreeHouse. Han er nu 15 år gammel og går stadig på Treehouse. Hans mor træder nu frem og fortæller om sin søn motiveret af den engelske debat om screening for autisme i fostertilstanden. Engelske forskere har offentliggjort en undersøgelse, der med tiden måske kan resultere i en fostervands-screening for forhøjet risiko for autisme – i lighed med screening for Downs syndrom. Muligheden for eventuelt at kunne teste fostre for autisme – og dermed mulighed for abort – har i England ført til en mediedebat om de etiske aspekter ved en sådan screening.

Ifølge Katharine Doré er Toby præcis et af de børn, som ville være endt som en abort, hvis der fandtes en screeningsmulighed for fostre. Det skræmmer hende, at børn der er anderledes og som ikke passer ind i foruddefinerede kasser, skal kasseres. Det bekymrer hende også, at der den dag i dag er så lidt viden om autisme, og om hvordan børn med autisme kan trives og udvikles.

Katharine Doré fortæller til dagbladet Evening Standard at Toby i starten udviklede sig relativt normalt men at han i treårs-alderen begyndte at regrediere – hans mistede sit sprog og holdt op med at kommunikere med sin omverden. Ifølge Katharine Doré var resultatet ikke alene, at Toby blev isoleret fra sine omgivelser, men også at familien følte sig isoleret og alene med de velkendte problemer for familier til børn med autisme. Ægteskabet mellem Katharine og Tobys far endte i en skilsmisse kort tid efter diagnosticeringen. Og Katharine har været alene med Toby indtil Katharine giftede sig igen for syv år siden.

Efter diagnosen og skilsmissen overvejede Doré at flytte til USA, fordi behandlingsmulighederne der er meget bedre end i England. Men hun og Toby blev i London og sammen med bl.a. parret Nick Hornby og Virginia Bovell, som er forældre til den jævnaldrende Danny, oprettede Doré ABA-skolen TreeHouse i 1997 (se artiklen Portræt af en engelsk ABA-pioner). Der var dengang kun fire børn i skolen, som oprindelig holdt til i et enkelt rum, som de lånte på et lokalt hospital. I dag har TreeHouse 80 elever og egne skolebygninger i Muswell Hill og er blevet den førende ABA-skole i England.

Selv om Toby er et lavtfungerende barn med autisme og er uden talesprog, har ABA-tilbuddet været en stor succes. Tidligere var han en meget indelukket og skræmt dreng, der ikke kunne magte at færdes offentligt, men nu er han en selvbevidst og tillidsfuld teenager.

I den senere tid har Katharine Doré fokuseret på tilbud til de børn, der er for gamle til at fortsætte i skole og som ikke kan klare sig som unge eller som voksne. I den forbindelse er hun blevet social entreprenør: hun har oprettet en fond til fordel for erhvervsmæssig beskæftigelse af lavtfungerende unge med autisme og en produktion, hvor sådanne unge kan finde beskyttet arbejde. Disse initiativer opstod temmelig tilfældigt da hun besøgte Italien og faldt over en tidligere olivengård. Hun købte ejendommen, fik plantet 3.000 nye oliventræer og oprettede firmaet Bastagno Olive Oil, som skal sælge dyr olivenolie i Storbritannien. Hele overskuddet skal bruges til at skabe arbejdspladser for unge som Toby. Ikke kun i Storbritannien, men også i Italien, hvor det er planen at britiske unge med autisme og deres familier kan deltage i produktionen af olivenolie.

Samtidig har Katharine Doré oprettet fonden CareTrade som skal hjælpe andre firmaer med at oprette arbejdspladser for unge og voksne med autisme og til at etablere ’buddy’-systemer, hvor unge uden handicap hjælper unge med autisme på arbejdspladsen. I forbindelse med fondens oprettelse arrangerede Doré en gallaforestilling – en teaterversion af filmen Rain Man, hvor Dustin Hoffman spiller hovedrollen som den autistiske Raymond Babbitt.

Kilde: The Evening Standard (London), 13. januar 2009

CareTrade har webadressen http://www.caretradeuk.org/careHome.php
Bastagno Olive Oil har webadressen http://www.bestoliveoil.org/bHome.html

Tidligere artikler om ABA-behandling i England:
Kritiker anerkender adfærdsanalysens resultater
TreeHouse arrangement om autisme og ambitioner
Research Autism ændrer vurdering af TEACCH
Studiebesøg hos Step by Step
Ikke handicappet men hjælpeløsheden
Forkvinden for National Autistic Society støtter ABA-skole
The Times organiserer indsamling til TreeHouse
Arsenal støtter ABA-skole
To ABA-baserede metoder topper liste over interventioner
TreeHouse producerer reklamefilm
Nyt ministerium opretter Autism Education Trust
Veninder starter ABA-skole
Research Autism giver topkarakter til ABA
Planer om adfærdsanalytisk læreruddannelse
ABA-træner samler penge ind
Hjemmegående far og ABA-træner
Step by Step planlægger udvidelse
Planer om ABA-skole

Roman om ægteskabelig krise i familie med autisme
Baron-Cohen fremhæver anvendt adfærdsanalyse som behandlingsmetode
Sejr for ret til ABA-skoletilbud
About a Boy
Specialet, der gik verden rundt
Skolekonflikt stadig uløst
TreeHouse School flytter
Samarbejde mellem forretningsfolk og ABA-skole
Trusler om retssager imod stiftere af ABA-skole
Ny fond til forskning i behandling af autisme
Ny teknologi i dataregistrering af ABA-træning
Advokater fører ankesager
»Modstanden har gjort os stærke«
Gave på 22 mio. til ABA-skole
Fire godkendte ABA-uddannelser på De Britiske Øer
Step by Step er klar til at åbne
Pensionistægtepar samler ind til 2-årigs behandling
Myndighed ombestemmer sig om ABA-behandling
Familie flytter forgæves for at få ABA-behandling
Portræt af en engelsk ABA-pioner
Forældre opfører ABA-skole
Behandlingstilbud var ulovligt
Endnu en støttefest for ABA-behandling
Pressionsgruppe for tidlig og intensiv behandling
Privat fund-raising til ABA-behandling
Ret til intensiv behandling afgøres i stigende grad i retssystemet

Redaktionen /31.01.2009