USA

Gratis privatfly med adfærdsanalytisk konsultation

I et land af USA's størrelse kan de lange afstande udgøre et alvorligt problem for børn med autisme. Hvad enten rejsen foregår i bil eller med fly kan barnets problemadfærd udgøre en effektiv forhindring for, at barnet kan komme med på en længere rejse – hvad enten det er en ferierejse eller en rejse til en konsultation hos en lægefaglig eller adfærdsanalytisk specialist. Det er baggrunden for en ny privat organisation, Autism Escapes, der organiserer gratis flyrejser i privatfly og tilhørende adfærdsanalytisk konsultation i rejser for børn med autisme.

Sidste år blev en mor og et 2-årigt barn med autisme sat af et fly fra flyselskabet American Eagle fordi barnets problemer med at håndtere rejsen og opholdet i flyvemaskinen generede personalet og de andre passagerer. Barnet fik et raserianfald ombord på flyveren og både mor og barn blev beordret til at forlade flyet. Det er denne type af ulykkeligt hændelser, som organisationen Autism Escapes vil forebygge ved at tilbyde sådanne børn langdistance-transport i private fly. Flyene stilles til rådighed af private firmaer, der i stedet for økonomisk støtte donerer flyvetimer i deres private jets. Desuden vil der være mulighed for at få konsultation fra adfærdsanalytiske eksperter i forbindelse med rejsen, og barnet får en prøvetur i flyet for at vænne sig til oplevelsen.

I første omgang vil Autism Escapes koncentrere sig om flyrejser til konsultation hos autisme-specialister, der befinder sig langt fra børnenes hjem. Autism Escapes er oprettet af et læge-par, der er forældre til en 10-årig dreng med autisme. Drengen led i flere år af stærke mavesmerter, som ingen lokale læger kunne behandler effektivt, og hans uberegnelige adfærd i uvante situationer forhindrede familien i at tage et fly til en gastroenterologisk specialist. I stedet måtte specialisten komme til barnet, hvilket normalt ikke er en mulighed for almindelige mennesker. Derfor fik forældrene ideen til, at de kunne tilbyde børn i en tilsvarende situation behandlingsrejser i private fly via Autism Escapes.

Stifterne af Autism Escapes fortæller, at mange børn med autisme har andre, alvorlige lidelser – fx epilepsi og smertefulde problemer med fordøjelsessystemet. Antallet af gode lokale specialister er begrænset, og det er derfor ofte nødvendigt for disse børn at rejse for at få en bedste behandling. Men mange børn med autisme har adfærdsmæssige problemer i forbindelse med rejser: Gråd, skrig og mærkelige lyde. Desuden vil nogle børn med autisme reagere med selvskadende eller aggressiv adfærd i sådanne situationer. Det gør det vanskeligt eller umuligt at rejse med flyselskaber og at køre i bil over længere strækninger. De mange ventetider i overfyldte lufthavne og ved sikkerhedskontroller er ikke alene belastende for børn med autisme, men kan effektivt forhindre familier i at benytte sig af flyrejser.

Den første flyrejse arrangeret af Autism Escapes finder sted fredag den 15. maj 2009 og går til Hanscom lufthavnen i Lexington, Massachusetts, hvorfra barnet og dets familie bliver transporteret til klinikken MassGeneral Hospital for Children, hvor behandlingen vil finde sted hos LADDERS (Learning and Developmental Disabilities Evaluation & Rehabilitation Services).

Kilde: Boston Globe, 13. maj 2009

Læs om Autism Escapes på deres website http://www.autismescapes.org/

Redaktionen /14.05.2009