AUSTRALIEN

Australsk kändis-barn i ABA-behandling

Max er tre år gammel og søn af det australske kändis-par Mat Rogers og Chloe Maxwell – topscorer i den australske rugby league og fotomodel. Forældrene har under stor opmærksomhed fortalt australske medier, at Max har autisme og går i intensiv ABA-behandling hos Little Souls Taking Big Steps – et ABA-center i delstaten Queensland. Forældrene har desuden oprettet en fond 4 ASD Kids ­– der skal støtte andre børns ABA-behandlinger.

De australske medier har i detaljer dækket historien – det gælder både populære og seriøse medier, Medieomtalen har givet ABA-behandling en meget positiv omtale i Australien og en forøget opmærksomhed på børn med autisme.

Til dagbladet Sydney Morning Herald fortæller Mat Rogers, at han nu – efter at have mistet begge sine forældre og et omtumlet liv som professionel rugby-spiller – står over for sit livs udfordring: at være far til en dreng med autisme. Forældrene har været igennem alle de velkendte faser i erkendelsen af at have et barn med autisme - den nærende mistanke, benægtelsen, fortvivlelsen, raseriet og selvbebrejdelserne.

Men efterhånden kom erkendelsen og afklaringen af, at når Max opfører sig underligt og fx får sammenbrud, så skyldes det ikke uduelige forældre, men autismen. Og for to måneder siden startede Max i et intensivt behandlingsforløb i ABA-centeret Little Souls Taking Big Steps (læs artiklen Første ABA-center i Queensland). Det har været en stor succes. Resultaterne har allerede vist sig, fortæller hans mor. Tidligere kunne han ikke sige et eneste ord og han kommunikerede slet ikke. Nu kan han genkende former, dyr, mad. Det er helt fantastisk, siger Chloe Maxwell. Det giver mig masser af håb. Jeg ved, at han kan drive det vidt, siger hun.

Faderen fortæller om ABA-behandlingen, at Max nu er begyndt at vise følelser. Han har aldrig tidligere villet give sine forældre et kys – nu gør han det uopfordret.

Max’ forældre har besluttet at oprette en fond til støtte for behandling af børn med autisme. 4 ASD Kids hedder fonden, der vil hjælpe forældre til at få tidlig og intensiv behandling til deres børn med autisme. Mat Rogers forklarer, at han og hans kone er heldige, fordi de har råd til at betale for ABA-behandlingen af Mat. Mange andre forældre har ikke tilsvarende muligheder. Deres situation er håbløs, fordi de mangler midler til behandling. Fonden skal hjælpe sådanne forældre.

Kilde: Sydney Morning Herald, 13. september 2009

Little Souls Taking Big Steps har websitet http://www.littlesouls.com.au/welcome/page1.php
4 ASD Kids har websitet http://www.4asdkids.com/Pages/About_Us.htm

TIdligere artikler om ABA-behandling i Australien:
Intervention inden barnet fylder et år
Komiker er initiativtager til ABA-center
Autismekonference i Australien
Forælder etablerer ABA-center
343 mio. til lovpakke om autismeintervention
Far skriver personlig beretning om behandling af autisme
Nyt ABA-ressourcecenter i Western Australia
Efteruddannelse til forældre og fagfolk
ABA-forældre boykotter obligatorisk skoletilbud
ABA-center ved Melbourne
ABA-skole udvider
Golfturnering til fordel for center
Mangel på behandling er ikke diskrimination
Reklamefilm for ABA-behandling
Forældre vil dele udgifter til supervisor
Første ABA-center i Queensland
ABA-forening arrangerer konference i Brisbane
Ny skole samler penge ind
Forældreinitiativ til oprettelse af ABA-skole
ABA-skole på tegnebrættet
Hvem skal betale for intensiv adfærdsanalytisk behandling?
Dom for drab udløser debat om tidlig intervention
Learning to Learn – ABA-forening i New South Wales
Børn med autisme fortjener evidensbaseret intervention
Drab udløser heftig debat om autistiske familiers forhold
Utilstrækkelig støtte til tidlig indsats
ABA på World Autism Congress
Utilfredshed med nyt behandlingstilbud
ABAKidz – en succeshistorie fra Tasmanien

Redaktionen / 24.09.2009