FRANKRIG

To ABA-skoler i Paris

Der er nu to deciderede ABA-skoler i Paris. Begge skoler er startet af forældre, som har været utilfredse med de begrænsede tilbud til børn med autisme i Frankrig. Skolerne er stadig i opstartfasen og er små: Den internationale ABA-skole Paris Ideal School har seks pladser, mens L’école ABA de Paris har ti pladser.

Paris Ideal School blev til på initiativ Vanessa Virag – mor til den seksårige Shayan, der har autisme. Familien boede i New York, hvor drengen fik ABA-behandling, men da de flyttede tilbage til Paris var der ingen tilsvarende tilbud. Over i købet var det overordentlig svært overhovedet at finde en skole, som ville tage imod Shayan. Almindelige skoler ville ikke have ham som elev, og blandt specialskolerne var der ingen skoler specialiseret til børn med autisme.

Det blev starten på først organisationen ABC Autism, som har til formål at oplyse om autisme og at formidle viden om pædagogisk behandling af autisme. Siden oprettede Vanessa Virag også Paris Ideal School som er en privat, ikke-kommercial ABA-skole. Undervisningen sker både på fransk og engelsk, og det er forklaringen på det engelske navn på skolen. Skolen har for øjeblikket plads til seks børn, og de kan starte når de er tre år gamle. Skolen startede i september 2007.

Vanessa Virag er nu administrativ leder af skolen, mens den pædagogiske og behandlingsmæssige ledelse varetages af adfærdsanalytikeren Diane Fraser. Hun har mere end 30 års erfaring med børn med autisme. Hun har en doktorgrad i specialpædagogik fra Columbia University i New York og er certificeres adfærdsanalytiker (BCBA). Hun har tidligere givet supervision til mange børn med autisme i hele Europa og leder også et fransk efteruddannelsesprogram i ABA-metoden, der giver mulighed for at bliver certificeret adfærdsanalytiker. Efteruddannelsen er dog ikke godkendt af Behavior Analyst Certification Board (BACB)

Initiativet til oprettelsen af L’école ABA de Paris blev i marts 2008 taget af Martine Ferguson, som også er leder af organisationen Fondation Autisme. Skolen har for øjeblikket plads til seks børn i alderen mellem tre og ti år. Fondation Autisme er en forældreoprettet fond, som støttes økonomisk af Regionsrådet for Ile-de-France, som er regionen omkring Paris, og Byrådet i Paris.

Børnene får 30 timeres undervisning om ugen og der er tilknyttet 10 pædagoger og lærere til skolen, således at al undervisning kan foregå i 1:1-situationer. Men børnene har ikke deres private ABA-tutor – i løbet af en dag skifter personalet børn fire gange om dagen.

Paris Ideal School har web-adressen http://www.ideal-school.fr/
ABC Autisme har web-adressen http://www.abc-autisme.org/
L’école ABA de Paris har ingen web-adresse, men Fondation Autisme har adressen http://www.fondation-autisme.org/

Tidligere artikler om ABA i Frankrig:
To ABA-bøger oversat til fransk
Fransk masteruddannelse i adfærdsanalyse

Redaktionen / 21.03.2009