CONNECTICUT, USA

Falsk adfærdsanalytiker idømt fængselsstraf

En kvinde, som har udgivet sig for at være adfærdsanalytiker med speciale i autisme, er blevet dømt til tre ubetinget års fængsel. Hun blev fundet skyldig i at franarre forældre til børn med autisme og et skoledistrikt dyr betaling for ABA-behandling, som hun ikke var kvalificeret til at give. Hun påstod at være certificeret som adfærdsanalytiker og narrede ikke alene flere forældre men også skoledistriktet Norwalk i Connecticut, hvor hun blev ansat til at give supervision.

Dommen lød på i alt otte års fængsel, men de fem af dem, blev gjort betingede, således at hun kun skal afsone tre år.

Kvinden har i flere år solgt ABA-behandling til børn med autisme igennem sit firma Spectrum Kids i staten Connecticut og har i den forbindelse påstået at hun havde en doktorgrad i anvendt adfærdsanalyse, og at hun var certificeret adfærdsanalytiker (se artiklen Falsk adfærdsanalytiker afsløret). Til skoledistriktet og til forældre har hun fremvist falske eksamenspapirer fra New York University samt falske beviser på hendes certificering som adfærdsanalytiker. I virkeligheden havde hun kun en high school eksamen.

Ifølge dommen har hun faktureret Norwalk skoledistriktet for mindst US$ 155.000 mellem 2007 og 2008 (831.000 DKK). Hertil kommer de beløb, som familier privat har betalt til hendes firma. Under retssagen kom det frem, at hun bl.a. har købt en dyr Mercedes for de penge, hun uretmæssigt har modtaget for supervision.

Bedrageriet blev opdaget da en forælder – Kim Graham – skiftede fra Spectrum Kids til en ny ABA-supervisor, som greb hendes drengs behandling helt anderledes og mere professionelt an. Kim Graham checkede herefter om lederen af Spectrum Kids figurerede i online registeret over certificerede adfærdsanalytikere hos Behavior Analyst Certification Board. Det gjorde hun ikke, og så rullede sagen, men det tog måneder inden skoledistriktet og politiet reagerede på beskyldningerne om bedrageri.

Kvindes forsvarer sagde i retten, at der ikke var nogen undskyldninger for hans klients forbrydelse, men han opfordrede retten til at nøjes med en betinget straf, eftersom hans klient havde brug for psykiatrisk behandling. Dommeren lod sig dog ikke formilde og udtrykte i dommen tvivl om kvinden have angret sin forbrydelse. Dommeren udtrykte også kritik af skoledistriktet for at ansætte en ABA-supervisor uden at checke vedkommendes eksamenspapirer forinden.

Tilbage står nu en række civile søgsmål, hvor bade forældre og skoledistriktet vil kræve erstatning for de udgifter, de har betalt til kvinden. Desuden risikerer kvinden at skulle igennem to tilsvarende straffesager, eftersom to andre skoledistrikter også er blevet bedraget.

Kilde: Stamford Advocate, 28. oktober 2010

Tidligere artikler om ABA-behandling i Connecticut:
Statsadvokat undersøger beskyldninger imod adfærdsanalytiker
Falsk adfærdsanalytiker afsløret
ABA-skole skal indsamle millionbeløb
Mangel på behandlingspladser

Redaktionen/01.11.2010