NEVADA, USA

Autismebehandling i amerikansk valgkamp

ABA-behandling til børn med autisme er blevet et emne i slutspurten af den amerikanske valgkamp op til midtvejsvalget tirsdag den 2. november. Det har udløst et ramaskrig blandt forældre til børn med autisme, at den republikanske senator-kandidat i staten Nevada har kritiseret statens obligatoriske forsikringsdækning for ABA-behandling og at hun har antydet, at autisme er en fiktiv udviklingsforstyrrelse. Kritikken er kommet frem i et ældre videoklip, som hendes politiske modstandere har fundet frem og lagt på YouTube i et forsøg på at få hende fremstillet som ufølsom og uansvarlig.

Nevada er en af de efterhånden mange stater, der har indført lovbestemt forsikringsdækning for ABA-behandling til børn med autisme. Det skete i 2009 da Autism Insurance Reform Bill blev gjort til lov (Læs artiklen Sejr og nederlag i forsikringsspørgsmål). Loven bestemmer, at private sundhedsforsikringer skal dække udredning og behandling for autisme for personer op til 22 år. Anvendt adfærdsanalyse er eksplicit nævnt som en behandling, der fremover skal dækkes af forsikringsselskaberne op til US$ 32.000 om året (171.000 DKK). Loven giver desuden regler for, hvilke faggrupper og hvilke uddannelser, der har ret til at levere autismebehandling i staten.

Det er denne lovgivning, som Sharron Angle, der er fra den højreradikale Tea Party bevægelse og som er republikansk senator-kandidat, har kritiseret. I et video-klip fra 2009 kritiserer hun ikke alene, at hun og andre nu bliver tvunget til at betale for autismebehandling, hun antyder også – ved at sætte anførselstegn omkring ”autisme” – at autisme er en fiktion. Se videoklippet på YouTube.

Den demokratiske kandidat og siddende senator – lederen af den demokratiske gruppe i senatet, Harry Reid – har kritiseret Sharron Angle for at være hjerteløs og følelseskold. De nationale tv-kanaler har fattet interesse for sagen, og har vist og diskuteret videoklippet. Forældre til børn med autisme over hele USA har reageret kraftigt, og nu håber det demokratiske parti på, at sagen kan være med til at redde Harry Reid fra et ellers forudsigeligt nederlag til Sharron Angle.

Sharron Angle har forsøgt at begrænse skaderne ved at udsende en pressemeddelelse, hvor hun forsikrer, at alle med autisme fortjener den bedste medicinske forsikring og behandling. Hun præciserer, at hun er imod de dyre, lovbestemte forsikringsordninger, der på et falsk grundlag karakteriserer andre symptomer som autisme. Sådanne love skaber grundlag for en enorm hjemmeindustri, som er skyld i forhøjede forsikringspræmier, og som udtynder behandlingen for dem, der faktisk lider af autisme.

Hertil har Nevada autismekommission – som har forberedt lovgivningen – svaret, at Ms. Angles påstande om statens lovgivning er fejlagtig. Loven præciserer, at det er autisme, der dækkes, og loven danner ikke grundlag for en ’hjemmeindustri’. Den dækker medicinsk nødvendige og evidens-baserede behandlinger. Kommissionen opfordrer også Sharron Angle til at genlæse loven. 1 ud af 110 børn får autisme. Det er flere end børn, der har sukkersyge, HIV og cancer tilsammen. Sygdomme, der er dækket af sundhedsforsikringer. Hvorfor skal autisme diskrimineres?

Læs Nevadas Autism Insurance Reform Bill

Tidligere artikler om ABA-behandling i Nevada:
Hjerneforskning understøtter adfærdsanalytisk behandling
Sejr og nederlag i forsikringsspørgsmål
Mangel på statsfinansieret behandling til børn med autisme

Redaktionen /02.11.2010