Unge i fare for at miste færdigheder

Moren til ABA-barnet Danny Hornby har i dagbladet The Guardian igangsat en kampagne for oprettelse af tilbud til unge med autisme, der forlader skolen. Danny Hornby har i de seneste 14 år gået på ABA-skolen TreeHouse i London, men når han fylder 19 til næste år, er der ingen uddannelsestilbud, der kan opretholde hans færdigheder. Uden fortsat træning risikerer han at miste sine færdigheder, fortæller moren.


ABA-skolen TreeHouse i London

Virginia Bovell er en af stifterne af ABA-skolen TreeHouse. Sammen med sin daværende mand – succesforfatteren Nick Hornby – og tre andre forældrepar oprettede de TreeHouse-skolen i 1997, og deres fælles barn, Danny, var blandt de første 4 elever. (Læs artiklen Portræt af en engelsk ABA-pioner). Nu er Danny 18 år gammel og til næste år skal han forlade TreeHouse. Derfor starter han mor og andre forældre til ABA-børn en kampagne for, at disse og andre unge med autisme, kan få relevante tilbud, når de bliver for gamle til at fortsætte skolegangen.

Den fond, der ejer TreeHouse – Ambitious About Autism - har i oktober 2011 offentliggjort en rapport, der viser, at kun 19 procent af unge med autisme får et uddannelsestilbud, efter de forlader grundskolen. Rapporten konkluderer, at meget få ungdomsuddannelser har tilbud til unge med autisme. Den dokumenterer også, at 85 procent af voksne med autisme er uden arbejde. Finished at School: Where Next for Young People with Autism? hedder rapporten.

Til The Guardian fortæller Virginia Bovell, at de fleste unge med autisme bliver tvunget til en tidlig pensionering. De har valget mellem at blive boende hos deres forældre eller at flytte i et botilbud. I begge tilfælde vil de tilbringe størstedelen af dagen i beskæftigelsesterapi eller passivitet sammen med meget ældre handicappede.

Hun understreger også, at uden en fortsat pædagogisk støtte vil lavtfungerende unge med autisme miste de færdigheder, de har lært i ABA-træningen. Det er et frygteligt spild af penge og træningstid, hvis dette sker. Ifølge Virginia Bovell oplever pædagoger og lærere, at de investerer al deres energi i at sikre udvikling hos unge med autisme i skolen, hvorefter det er hjerteskærende at opleve, hvordan færdighederne går tabt, fordi de ikke bliver vedligeholdt, når de unge forlader skolen.

The Guardian har også talt med det konservative parlamentsmedlem Robert Buckland. Han er medlem af parlamentets udvalg om autisme og har læst rapporten Finished at School: Where Next for Young People with Autism? Han siger til avisen, at når man undlader at give unge fortsatte læringsmuligheder efter grundskolen, bliver det en barriere imod muligheden for at leve et selvstændigt liv og få et arbejde. Slutresultatet er langsigtede udgifter til samfundet, siger han.

Virginia Bovells nye kampagne bygger videre på de erfaringer, som hun og andre ABA-forældre har gjort: nemlig, at det er muligt at forbedre tilbud til børn med autisme og få et bredt gennemslag national, sådan som det er sket med TreeHouse-skolen, der er blevet et symbol på, at det nytter at kæmpe for bedre offentlige tilbud til børn med særlige behov.

Ifølge Virginia Bovell vil forældrene nu forsøge at gentage succesen med TreeHouse. Ved at igangsætte nogle model-tilbud, som kan kopieres andre steder. Ambitious About Autism samarbejder nu med flere videregående uddannelsesinstitutioner om pladser til unge med autisme.

Det britiske undervisningsministerium udgav tidligere i år en rapport - Support and aspiration: A new approach to special educational needs and disability – hvori det blev foreslået at børn med handicap skulle have ret til uddannelse frem til det 25. år. Ambitious About Autism støtter dette forslag, men har også erkendt, at i den nuværende økonomiske situation er forslaget næppe særlig realistisk.

Virginia Bovell fortæller til The Guardian, at hun er meget bekymret for Danny Hornbys fremtid. Tanken om, at han bliver nødt til at blive boende hos sine forældre, er skræmmende. Man hører om unge med handicap, der aldrig flytter hjemmefra så længe deres forældre lever. Når forældrene dør – så er deres barn måske i 50’erne eller 60’erne – er det et kæmpe chok at komme på døgninstitution. Det er skræmmebilledet for alle forældre til børn med alvorlige handicaps.

Alternativet er et botilbud. Resultatet er, at unge, der har haft mulighed for at lære hele deres liv, pludselig i en alder af 18 år bliver sat til at se tv hele dagen – ofte sammen med meget ældre beboere og uden særlig mange aktivitetsmuligheder.

Virginia Bovell håber derfor, at de planer, som Ambitious About Autism har, vil resultere i bedre alternativer, bedre fremtidsudsigter og uden at de unge mister de færdigheder, de møjsommeligt har opbygget i løbet af deres skoletid.

Kilde: The Guardian, 11. oktober 2011

Finished at School: Where next for young people with autism? London: Ambitious About Autism. October 2011

Support and aspiration: A new approach to special educational needs and disability - A consultation. London: Department of Education, March 2011.

Tidligere artikler om ABA-behandling i England:
Arkitektur for ABA-børn
Konservativ leder foreslår ret til tidlig intervention til børn med handicap
TreeHouse starter kompetencecenter inden for ABA
Påvirkning af politikere lykkes
Socialt entrepreneurskab for unge med autisme
Kritiker anerkender adfærdsanalysens resultater
TreeHouse arrangement om autisme og ambitioner
Research Autism ændrer vurdering af TEACCH
Studiebesøg hos Step by Step
Ikke handicappet men hjælpeløsheden
Forkvinden for National Autistic Society støtter ABA-skole
The Times organiserer indsamling til TreeHouse
Arsenal støtter ABA-skole
To ABA-baserede metoder topper liste over interventioner
TreeHouse producerer reklamefilm
Nyt ministerium opretter Autism Education Trust
Veninder starter ABA-skole
Research Autism giver topkarakter til ABA
Planer om adfærdsanalytisk læreruddannelse
ABA-træner samler penge ind
Hjemmegående far og ABA-træner
Step by Step planlægger udvidelse
Planer om ABA-skole

Roman om ægteskabelig krise i familie med autisme
Baron-Cohen fremhæver anvendt adfærdsanalyse som behandlingsmetode
Sejr for ret til ABA-skoletilbud
About a Boy
Specialet, der gik verden rundt
Skolekonflikt stadig uløst
TreeHouse School flytter
Samarbejde mellem forretningsfolk og ABA-skole
Trusler om retssager imod stiftere af ABA-skole
Ny fond til forskning i behandling af autisme
Ny teknologi i dataregistrering af ABA-træning
Advokater fører ankesager
»Modstanden har gjort os stærke«
Gave på 22 mio. til ABA-skole
Fire godkendte ABA-uddannelser på De Britiske Øer
Step by Step er klar til at åbne
Pensionistægtepar samler ind til 2-årigs behandling
Myndighed ombestemmer sig om ABA-behandling
Familie flytter forgæves for at få ABA-behandling
Portræt af en engelsk ABA-pioner
Forældre opfører ABA-skole
Behandlingstilbud var ulovligt
Endnu en støttefest for ABA-behandling
Pressionsgruppe for tidlig og intensiv behandling
Privat fund-raising til ABA-behandling
Ret til intensiv behandling afgøres i stigende grad i retssystemet

Redaktionen 20.10.2011