LIBANON

ABA-skole i Libanon

Anvendt adfærdsanalyse har hidtil hovedsaglig været et behandlingstilbud til børn med autisme i Nordamerika og Vesteuropa. Men i Mellemøsten kommer der flere og flere ABA-baserede institutioner. En af disse er ABA-skolen i Libanon.

Lidt syd for Beirut i landsbyen Ain Aanoub ligger Libanons eneste ABA-skole - Autism Learning Institute for Applied Behaviour Analysis hedder den oversat til engelsk. Den blev startet i 2004 af et forældrepar til en dreng med autisme: Hussein Gharbieh og Chafica Mansour Gharbieh, som er forældre til Ali Gharbieh. Begge forældre har studeret anvendt adfærdsanalyse i England.

Autism Learning Institute for Applied Behaviour Analysis drives af en ikke-kommerciel forening, der har til formål at udbrede kendskab til både autisme og anvendt adfærdsanalyse i Libanon. I Libanon er der begrænset viden om autisme og begrænsede ressourcer til børn med autisme, og derfor tilbyder ABA-skolen ikke kun undervisning og træning til børn med autisme, men også udredning af børn, der mistænkes for autisme, og efteruddannelse til lokale fagfolk.

Skolen er en integreret del af en almindelig grundskole og har indtil videre kun tre klasser for børn mellem 2 og 14 år. Skolen bliver til dels finansieret af en skoleafgift, som forældrene betaler, og dels af donationer. Bl.a. har den australske ambassade i Beirut givet flere donationer – senest US$ 14.000 til indkøb af legeredskaber til skolens legeplads. Men skolen har også myndighedernes opmærksomhed. Da legepladsen blev indviet skete det med deltagelse af Libanons socialminister og en række religiøse ledere.

Kilde: National News Agency Lebanon (NNA), 30. November 2011

Autism Learning Institute for Applied Behaviour Analysis har websitet http://aliforaba.org/

Tidligere artikler om ABA-behandling i Libanon:
Libanon satser på integration og intervention

Redaktionen / 16.12.2011